Az Európai Bizottság jóváhagyására vár a kenyerek és pékáruk szabályozásáról szóló tervezet; a Magyar Élelmiszerkönyv szakmai szervezetek észrevételeit is tartalmazó módosítása a brüsszeli notifikáció után, várhatóan még ebben az évben életbe lép – közölte tegnap Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Elmondta: a módosítás célja, hogy javuljon a hazai pékáruk minősége, és egyre több család asztalára kerüljön egészséges és jó ízű termék. Az egyik fontos változás, hogy az előírásokban csökkentették a termékek sótartalmát, emellett számos új kenyérfajtát beemeltek a szabályozásba.
Így meghatározták például a kukoricás, a burgonyás, a tönkölybúza-, valamint a többgabonás és a szójás kenyér fogalmát is. A kenyér és a pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák – a hajdina és az amaránt – is, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének. – Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező betartaniuk az érintetteknek, vagyis egy bizonyos név alatt csak az abban előírt paramétereknek megfelelő terméket hozhatnak forgalomba a cégek, ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi – mondta lapunk kérdésére az államtitkár.
Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a Magyar Időknek elmondta: az új szabályozás lényeges változást hoz az egyes termékek körében, a különböző kenyérfajták karaktere jobban eltér majd egymástól, a kenyér ízét és állagát pedig valóban a névadó gabona határozza meg. Ennek köszönhetően a fogyasztók rozskenyér címén valóban többségében rozslisztet tartalmazó terméket kapnak majd a pénzükért, hiszen korábban a rozsliszt elvárt aránya csupán 40 százalék volt a kenyerekben, ezzel szemben a mostani szabályozás 60 százalékos arányt ír elő.
Fontos módosításnak nevezte a szakember a teljes kiőrlésű pékárura vonatkozó előírásokat is. Míg korábban a pékek egymástól eltérően „kísérleteztek” az arányokkal, most pontosan rögzíti a szabályozás, hogy 50 százalékban kell teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznia az árunak. Az árakkal kapcsolatban elmondta: egyelőre nem látni, hogy a módosítás jár-e majd áremeléssel. Ugyanakkor megjegyezte: ezek a biológiailag értékesebb összetevőkből álló termékek nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak, ugyanakkor a jó minőségű kenyeret akár harmadnap is elfogyaszthatják a vásárlók, szemben a silány minőségű, olcsó termékekkel.