Míg az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót, mára alig öt hektárra csökkent a sör alapanyagául szolgáló növény termőterülete – hívta fel a figyelmet tegnap Nagy István. Az agrárminiszter a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. együttműködési megállapodásának aláírásakor rámutatott: a kormány felelős a vidéken élőkért, és számukra megélhetést szeretnének biztosítani.
Hosszú távú cél, hogy mintegy 50 ezer ember a közmunkaprogramból átkerüljön az agráriumba. A tárcavezető jelentős lépésnek tartja a megállapodást, amelynek segítségével újraéledhet a hazai komlótermesztés. – Jó nyomon járt a Heineken, amikor felismerte, hogy ha az országban akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat kell felhasználnia – jegyezte meg Nagy István.
A Heineken mintegy 30 millió forintos támogatásának köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak.
José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója a távirati iroda tudósítása szerint közölte: kiemelten kezelik a magyar beszállítókat, és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék, ezzel hozzájárulva a helyi gazdaságok fejlődéséhez. Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat olyan hazai komlóhoz jut, amely őrzi a magyar termőföld értékeit.