Csaknem tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 óta Magyarországon, egy emberre vetítve most évente 25 kilogramm körüli – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton Túrkevén, a XII. Nemzetközi kevi böllértalálkozón tartott sajtótájékoztatón.
Fazekas Sándor kifejtette: a sertéságazatra rendkívül kedvezően hatott, hogy 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfakulcsa 2016. január 1-jétől, és később a sertésbelsőségek áfája is alacsonyabb lett. A miniszter szerint a gasztronómiai rendezvények is ráirányítják a figyelmet a sertésből készült ételekre.
Az áfacsökkentés hatására érezhetően fehéredett az ágazat, növekedett a tisztességes vállalkozások versenyképessége, emelkedett a sertéshús fogyasztása, a sertéshús árának csökkenése pedig megtakarítást hozott a fogyasztóknak – részletezte Fazekas Sándor, aki arra is kitért, hogy a baromfihús-fogyasztás is nőtt az áfacsökkentés hatására, és január 1-jétől csökkent a hal áfája is. A tárcavezető kedvezőnek nevezte, hogy nő a külpiaci kereslet is a sertéshús iránt: 2017 első tíz hónapjában éves összehasonlításban 13 százalékkal bővült a sertéshús kivitelének értéke.
A miniszter beszélt arról is, hogy az őshonos mangalicából készült termék természetes magyar élelmiszer. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak mangalicával, míg 2011-ben még csak 136 tenyészet volt. A korábbi hatezres tenyészkoca-állomány is mintegy tízezerre nőtt az elmúlt években – mondta.