Csütörtökön nagy tömegek voltak a bevásárlóhelyeken, és várhatóan szombaton is hosszú sorokra kell számítani az áruházak pénztárainál. A tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a kereskedők a húsvéti időszakban, az ünnephez kapcsolódó élelmiszer-vásárlások túlléphetik az ötvenmilliárd forintot – mondta tegnap Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 aktuális csatornán.
Kifejtette: a csendesebb január és február után húsvét körül az iparcikkek forgalma is megugrik, például a játékforgalom húsz százaléka ehhez az időszakhoz kötődik. Emellett a szezonális hatások is megjelennek, nő a kertészkedéshez, a lakásfelújításokhoz, a tavaszi ruhatárhoz, a szabadidős tevékenységekhez köthető termékek forgalma. Megjegyezte, hogy a bérek jelentős ütemű növekedése miatt bátrabban költenek a vásárlók.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly áprilisban személyenként átlagosan 22 ezer forintot költöttek a magyarok az ünnepi élelmiszerekre és a kapcsolódó termékekre, 2018-ban ez az arány várhatóan több ezer forinttal lesz magasabb. A főtitkár emlékeztetett: húsvétvasárnap és húsvéthétfőn néhány kivételtől eltekintve zárva vannak a kereskedelmi egységek, jövő héten kedden viszont már mindenütt a szokásos rend szerint alakul a nyitvatartás.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, március közepe óta tartó országos fogyasztóvédelmi vizsgálatuk során nem megfelelő minőségű húsvéti sonkát és kalácsot szűrtek ki, ezeket bevonták a polcokról. A sonkáknál a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalmat ellenőrizték. A húsz vizsgált szezonális termékből tíznél találtak problémát, a legtöbb esetben a címkén feltüntetett fehérje- és zsírtartalomértékek nem voltak valósak, öt termékben pedig a sótartalom bizonyult magasnak. A kalácsoknál a zsír-, cukor- és sótartalmat mérték fel, tíz kalács közül egy akadt fenn az ellenőrzésen.
A szaktárca által vizsgált húszféle csokoládé mindegyike megfelelt a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak. Fogyasztóvédők arra figyelmeztetnek, vásárláskor érdemes a polcokra kitett termékek közül nem a legelöl lévő élelmiszereket választani, mivel ott helyezik el azokat a termékeket, amelyek lejárati ideje már közel van.