Az előző évinél tizenkét százalékkal nagyobb területről, együttesen 15 484 hektárról takarítottak be répát 2017-ben a Magyar Cukor (MC) Zrt.-vel szerződött, jórészt dél-dunántúli termelők, így összesen 994 ezer tonna, rekordmennyiségű alapanyagot vett át és dolgozott fel a kaposvári gyár – tájékoztatta lapunkat Kovács Gergely, az MC Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója.
A 2017. szeptember 7-én kezdődött és a múlt szombaton befejeződött kampány során a naponként feldolgozott répa mennyisége elérte a 7000 tonnát. Az édesítőszer alapanyagának 65 százaléka vasúton, 35 százaléka közúton érkezett a gyárba. A megtermelt cukormennyiség többsége a hazai piacra kerül, ugyanakkor a magyarországi gyár külföldre is szállít az áruból.
Az elmúlt évben annak ellenére sikerült rekordmennyiségű cukorrépát feldolgoznia a kaposvári gyárnak, hogy az időjárás nem kedvezett a termelésnek. Az ország egyes vidékein nagy kiesést okozott az aszály, csak ott számíthattak magasabb átlaghozamra a gazdálkodók, ahol elegendő volt a csapadék mennyisége. Szeptember 30-án megszűnt a cukortermelésben a kvótarendszer az Európai Unióban.
A kaposvári cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt. A kvóta eltörlésével a verseny élesedik az uniós cukorpiacon, számos gyár ugyanis mindeddig nem használta ki teljesen a kapacitásait. A hazai gazdálkodók esetében a termőterület növelése helyett a termelés hatékonyságának növelésével javítható a versenyképesség. A hangsúly itt is az öntözésfejlesztésen van, megfelelő rendszerek kiépítésével nemcsak a terméshozamokat, hanem a cukortartalmat is növelni lehet.
Az osztrák Agrana-csoport érdekeltségi körébe tartozó kaposvári gyárban januárban folytatódtak a 2015-ben megkezdett, több mint ötmilliárd forint értékű csomagolóüzem-fejlesztési munkák. A vállalat az elmúlt években számos beruházást valósított meg, 2013-ban megépült az új cukorsiló, 2015-ben pedig a csomagolóüzem. A biogázüzemben pedig a melléktermékből évente mintegy 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű biogázt állítanak elő.