IPA, APA, búzasör, szűretlen lager – egyre többen ismerik az alábbi fogalmakat, mivel az elmúlt években jellemzővé vált, hogy már nem csupán a megszokott, üveges, dobozos bolti söröket fogyasztjuk, hanem népszerűek az egyedi recept alapján főzött kézműves sörök is. Ezt bizonyítja, hogy idén másodjára rendezték meg a hétvégén a budapesti Városligetben a Főzde Fesztivált, a magyar kézműves sörök fesztiválját. A látogatók szinte az összes magyarországi sörfőzde termékeit megkóstolhatták. A főzdék tolla vastagon fogott, mivel a sörkülönlegességekért korsónként akár 800-1000 forintot is elkértek. A résztvevők közül sokaknak azonban inkább a fizetés módjával gyűlt meg a bajuk tapasztalataink szerint.
A fesztivállátogatók az elmúlt években már hozzászokhattak, hogy egyre kevesebb rendezvényen fizethetnek készpénzzel. Ez önmagában nem jelent problémát, sőt meggyorsítja a kiszolgálást, és az adminisztráció is könnyebb. Az érintőkártyák terjedésével pedig már külön fesztiválkártyát sem feltétlenül szükséges kiváltani.
Azok azonban, akiknek ki kell váltaniuk a fesztivál idején fizetőeszközként szolgáló kártyát, több nehézségbe ütközhetnek. A múlt hétvégi fesztiválon például külön sorba kellett állni a kártyafeltöltőnél, ez meglehetősen időigényes volt. A kártyára készpénzzel, valamint bankkártyával is lehetett tölteni a vendég által megválasztott összeget, azonban a sörcsapoknál már csak paypasszal lehetett fizetni, hagyományos kártyás fizetés nem volt lehetséges, noha a terminál – látszólag – erre is képes volt. A fesztiválkártyáért a feltöltött összegen felül 500 forintot kellett letenni, azonban a kártyán maradt pénz mellett ez is visszajárt, amennyiben távozáskor leadtuk a kártyát. A kóstoláshoz poharat kellett vásárolni, amelynek ára 1250 forint volt, azonban a szervezők időben felhívták rá a figyelmet, hogy az összeg kvázi belépő az eseményre.
A szervezés az idén is professzionális volt: megfelelő mennyiségű asztal, szék állt rendelkezésre, és a hulladék elhelyezése sem okozott kellemetlenséget. Sokaknak talán az volt érdekes, hogy a mosdó 150 forintos használati díját is ki lehetett fizetni kártyával, azonban itt a szervezők engedékenyebbek voltak, mert készpénzzel is fizethettünk. A tisztaságra sem volt panasz, a takarítóbrigád rendszeresen takarította a mosdókat.
Összességében egy rendkívül jól szervezett, családias hangulatú, elsősorban nem a turistáknak szóló fesztiválon vehettek részt a sörkedvelők a múlt hétvégi főzdefeszten, ahol tapasztalataink szerint a termékek minőségével sem volt probléma. Annak sem kellett lemondania a gasztronómiai örömökről, aki autóval érkezett, mivel a sörök mellett kézműves ételeket, élelmiszer-különlegességeket is megkóstolhattak. Az viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén sem okozott meglepetést, hogy aki mindent meg akart kóstolni, jócskán a zsebébe kellett nyúlnia, mivel meglehetősen drága volt a kínálat a fővárosi rendezvényen.