Évről évre kevesebb káposztaféle fogy a magyar piacon, a hagyományosan téli vitaminforrásnak tekintett zöldség egyre jobban elveszíti a szerepét a táplálkozásban. A fogyasztás csökkenése a kínálatra is nagy hatással van. Ha a termelők úgy látják, hogy nincs igény az árura, kevesebb energiát fektetnek a termelésbe vagy felhagynak a tevékenységgel. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből kiderült, hogy tavaly fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett az országban.
A hazai termelésre az import is nagy hatással van, az elmúlt években beáramló olcsó káposzta számos gazdálkodónak fejfájást okozott. Az első féléves adatok szerint ugyanakkor idén kevesebb fejes káposzta érkezett a külpiacokról, a behozott mennyiség 15 százalékkal 1,91 ezer tonnára csökkent az elmúlt évhez képest. Ezen belül Németországból 53 százalékkal 542 tonnára csökkent a beszállítás, míg Hollandiából 18 százalékkal esett vissza 188 tonnára, Lengyelországból pedig hat százalékkal 121 tonnára csökkent a beszállítás, ugyanakkor a Macedóniából érkező mennyiség 50 százalékkal 1,01 ezer tonnára bővült. Az export tovább zsugorodott, az 1,86 ezer tonnás kiszállítás 21 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.
A káposzta termesztésében lényegesen elkülönül a korai, illetve a szabadföldi termesztés, ennek megfelelően a termelői árakban is nagy a különbség a két kategória között. A Budapesti Nagybani Piac kínálatában már április második felében megjelent a friss magyar fejes káposzta, a tavalyinál 38 százalékkal magasabb áron. Ez a 450 forintos kilogrammonkénti kezdőár az akkor még kapható előző évi termék áránál lényegesen magasabb volt, a betárolt zöldségért ugyanis akkor csupán 77 forintot kértek a kereskedők.
A primőr fehér fejes káposzta ára ezt követően tovább emelkedett, a drágulás ugyanakkor a hajtatott termény után a szabadföldi káposztára is kiterjedt. A szabadföldi fehér fejes káposzta ára június eleje és szeptember vége között 77 százalékkal nőtt az előző évhez képest, egy kilogrammért 173 forintot kértek a nagybanin.
Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be, a legnagyobb mennyiséget rendre Lengyelország termeli, ahol mind a 2016-os, mind a 2017-es káposztatermés meghaladta az egymillió tonnát – olvasható az AKI jelentésében. Az Európai Unió belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr Hollandia, a legnagyobb importőr pedig Németország volt az elmúlt évben – derül ki az adatokból.