Megkérdőjelezhetetlen előnyökkel járt az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentése. Az intézkedéseknek köszönhetően a vásárlók ma már olcsóbban juthatnak hozzá a sertés- vagy a baromfihúshoz, ahogyan a tojás és a friss tej is immár alacsonyabb áron kapható a hazai boltokban. Ez év januárjától pedig újabb termékként a halak és a sertésbelsőségek is bekerültek a csökkentett áfakörbe.
A folyamat 2014-ben kezdődött, a félsertés áfatartalma ekkor csökkent öt százalékra. Az intézkedés szinte azonnal éreztette hatását a sertéspiacon, az eredményeket látva pedig a kormány a lépést 2015-ben kiterjesztette a szarvasmarhára és a juhágazatra is.
Szakemberek szerint a hazai élelmiszeriparban a mérföldkőnek az számított, amikor a kormány arról döntött, hogy 2016. január elsejétől öt százalékra csökkenti a sertéshús forgalmi adóját. A 27-ről öt százalékra mérsékelt áfa jelentős szerepet játszott abban, hogy a vágóhidak és a feldolgozóüzemek nagyobb odafigyeléssel és fegyelemmel dolgoznak, mint korábban, a feketézés pedig visszaszorult.
Az alacsonyabb adókulcsnak köszönhetően láthatóan csökkent az áfacsalással piacra kerülő áruk mennyisége. Ráadásul a vágóhidakon feldolgozott hízók száma is emelkedik, ami a tényleges bővülés mellett az ágazat fehéredését jelzi.
Ez a lépés alapozta meg az adó mérséklését a további termékköröknél is. Minden évben egy újabb élelmiszertermék-kör került az ötszázalékos áfakulcs hatálya alá, erre korábban nem volt példa a magyar gazdaságban. 2017. január elsején a friss tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adója mérséklődött, a lépés a termelők, a feldolgozók és a fogyasztók tetszését is elnyerte.
Az alacsonyabb adókulcs hatásait ugyanis a vevők is megérzik, akik olcsóbban juthatnak az egyes termékekhez. A kormányzati becslések szerint a sertéshús áfájának mérséklése 25 milliárdot hagyott a magyar családok zsebében, a tavalyi áfacsökkentés pedig további 59 milliárd forint megtakarítást jelentett. A tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10 és fél milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint a becsült megtakarítás mértéke.
A folyamat azonban itt még nem állt meg, az idén újabb termékkörök kerültek a kedvezményes körbe. Így a halak és a sertésbelsőségek is alacsonyabb áron juthatnak el a fogyasztókhoz. A hal esetében három és fél milliárd forintos lakossági megtakarítással számol a kabinet, míg a sertésbelsőségek áfacsökkentése további kétmilliárd forintot hagyhat a magyarok zsebében.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy más termékekhez hasonlóan a kereskedők a hal és a sertésbelsőség esetében sem nyelték le az alacsonyabb adókulcs jelentette árrést, így januárban átlagosan 17 százalékkal juthattak olcsóbban élő halhoz, halhúshoz, valamint sertésbelsőségekhez a vásárlók. Az alacsonyabb árak a fogyasztásra is ösztönzően hatnak, a belföldi halfogyasztás például várhatóan tíz százalék körül nő az idén.
Arról egyelőre még nem született döntés, hogy mely további termékekre terjesztheti ki a kormányzat a kedvezményes adózás lehetőségét, abban ugyanakkor egyetértenek a szakemberek, hogy ha az ország gazdasági helyzete engedi, az alapvető élelmiszerek újabb kategóriái is bekerülhetnek az ötszázalékos csoportba.
Az alacsonyabb adókulcsért az utóbbi hónapokban számos szakmai szervezet és érdekképviselet lobbizott, többek között a sütőiparban és a zöldség-gyümölcs kereskedelemben van nagy szükség az intézkedésre, de a tejtermelők is azért küzdenek, hogy a friss áru mellett például a tartós tejekre is a kisebb áfa vonatkozzon.