Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgatója a tejterméktanács tegnapi konferenciáján jelezte: a legjobban a tejszín fogy, a vaj és a sajt esetében visszafogottabb a kereslet bővülése, míg a tej esetében csökken az uniós forgalom. A globális kereslet növekedésének nagy részét Kína, India, az Egyesült Államok és Afrika szubszaharai régiója generálja. – A világpiac több tejzsírt szeretne, amihez fajtaváltásra van szükség – mutatott rá. Szerinte Nyugat-Európában már elkezdődött ez a folyamat, a váltást próbálják támogatásokkal ösztönözni.
Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a távirati iroda szerint jelezte: fontos lenne, hogy a hazai piacon is emelkedjen a tejfogyasztás. Míg itthon fejenként 160-170 liter tej fogy egy évben, Franciaországban ez a mennyiség eléri a 400 litert. A szakember szerint a piac fehérítése mellett a fogyasztásra is ösztönzőleg hatna, ha a friss tej mellett az ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tej és a különböző tejtermékek is bekerülhetnének az ötszázalékos forgalmi adó alá. Az intézkedés 12-13 százalékos árcsökkenést hozhatna magával. Hozzátette: az elmúlt években a legtöbb hazai kiskereskedelmi lánc belépett a terméktanácsba, így sikerült elérni, hogy a boltok polcain többségben vannak a hazai UHT tejek.