Kormányrendelet szabályozza a hónap közepétől, hogy a jövőben minden olyan, saját célú ivóvízművet, vagyis fúrt kutat, amely ivóvizet termel, hivatalosan be kell jelenteni a jegyzőnél, illetve a vizet laboratóriumban meg kell vizsgáltatnia minden tulajdonosnak. Ezt érdemes független laboratóriummal végeztetni – hívta fel a figyelmet a Laboratorium.hu.
Eddig a kötelező vizsgálati paraméterek csak a hálózati ivóvízre vonatkoztak, az új szabályozás alapján azonban olyan fúrt kutakat is érintenek a jövőben, amelyekből ivóvizet kívánnak fogyasztani a lakók.
Ivóvizek esetén elvárás, hogy a folyadék színtelen, szagtalan, kellemes ízű legyen. Ezeket egyszerű ránézéssel, ízleléssel, szaglással is el lehet dönteni, azonban nem minden esetben elegendő ennyi vizsgálat, mert a káros, mérgező anyagok, fertőző összetevők egy része színtelen, szagtalan és nem okoz zavarosságot a vízben. A víz íze egyébként utalhat arra, mely összetevő van túlsúlyban. Például a magnéziumsók keserű, a nitrátsók édes, a kloridok sós, a vassók pedig fémes ízű vizet eredményeznek. Ám ahhoz, hogy egy víz emberi fogyasztásra alkalmas-e – vagyis nem mérgező, nem fertőző –, további mikrobiológiai és műszeres vizsgálatokra van szükség.
A szakportál tájékoztatása szerint a mikrobiológiai vizsgálatok kiterjednek a szennyvizekből, rothadó növényi, állati maradványokból, ürülékből a talajba és vizekbe kerülő baktériumok és vírusok kimutatására. A baktériumok egy része önmagában általában nem okoz súlyos betegséget, könnyen kitenyészthetők, és a jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó, komoly fertőzést, betegséget okozó kórokozók is jelen lehetnek. Ivóvízben való jelenlétük többnyire hasmenéses, hányásos tüneteket, esetenként lázat, torok- és fülgyulladást idézhet elő.
A coliform baktériumokat gyakran használják arra, hogy a vizek és az élelmiszerek egészségügyi minőségét megállapítsák. Ilyen például az E. coli is. Ha a vízben például kólibaktériumok mutathatóak ki, az azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött.
A coliform baktériumok jelenléte egyáltalán nem megengedett az emberi fogyasztásra szánt vízben. A laboratóriumi vizsgálat során egyebek mellett az is kiderül, ha a fúrt kút közelében nemrégiben csőtörés vagy talajvízszivárgás történt. Ehhez úgynevezett fekális indikátort használnak, amely kimutatja a szennyeződést.