Nem szokatlan, hogy a Balatoni Kör gyakran rukkol elő a négy évszakos turizmus magvalósulását célzó kezdeményezéssel. Most azonban nemcsak a szűkebb tóparti, hanem a Balaton északi, turisztikailag frekventált településeinek bekapcsolásával hívja fel magára a figyelmet.
Az ötállomásos pikniksorozaton a körhöz kapcsolódó, egész évben nyitvatartó vendéglátóhelyek vezetői, borászok, éttermesek, pálinkafőző vállalkozók várják a finom nedűk és a helyi alapanyagokból készült ételek kedvelőit. A sorozat első állomása a múlt hét végén Sümeg volt.
A váráról híres kisváros szüreti fesztiváljának vendégei először találkozhattak a Balatoni Kör tizenhat élvonalbeli „gasztroforradalmárával”. December 1-jén a balatonlellei YachtClub adventi vására lesz a gasztropiknik-sorozat második állomása, december 8-án Badacsonyba látogatnak a dél-balatoni KÖR-ösök, február 23-án Csopakra, március 23-án pedig Köveskálra várják őket – tudtuk meg az ötletgazda Tóth Balázstól, a Balatoni Kör alelnökétől.
„A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken…” – áll a gasztropiknikhez hasonló Gasztrohegy-akció szervezőinek közleményében. A Badacsony nyitva turisztikai honlapon olvasható programból is megtudhatjuk: a hegyen kilenc élvonalbeli vendéglátóhely várja az ínyenceket.
Október 5–6–7-én minden a szőlőről szól majd, a november végi program pedig a Halak a hegyen címet kapta, december utolsó napjaiban „év végi disznóságokkal” csábít a Kisfaludy-ház és további nyolc vendéglátóhely.
A jövő év januárjában nagyvadakból készült ételkülönlegességeket kínálnak, februárban gasztrofarsangra, áprilisban Lávakő-hétvégére várják a vendégeket. A Gasztrohegyre csalogató meghívó szerint szerint „aki belevág egy ilyen túrába, mindent megkap, ami szemnek és szájnak simogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat”.