Az élelmiszert értéknek, a pazarlást pedig elítélendő dolognak tartják a vásárlók – derült ki a Tesco közép-európai régióban végzett felméréséből.
Tájékoztatásuk szerint az eredmények értékelése jelenleg is folyik, annak ismeretében úgy alakítják majd a kínálatot, hogy az elősegítse az otthoni pazarlás csökkentését. Az áruházlánc jelenleg több mint 600 cseh, lengyel, magyar és szlovák áruházban működteti élelmiszermentő akcióját. A cél pedig az, hogy az évtized végére valamennyi régiós boltjában megjelenjen a program.
Itthon mintegy 160 áruház vesz részt az élelmiszermentésben, az elmúlt évben így több mint 7500 tonna a szeméttelep helyett rászorulókhoz kerülhetett. A program keretében az üzletlánc munkatársai a nap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket.
A munkatársak a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítik össze a rászorulók számára, és ellenőrzik ezek minőségét. Csak olyan élelmiszereket adnak át, amelyek biztonságosan megehetők, vagyis nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma nem látszik rajtuk.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. eközben a hipermarketeiben kampányol az élelmiszer-pazarlás ellen. Az üzletlánc a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együtt takarékosabb és gazdaságosabb élelmiszer-felhasználásra buzdítja a vásárlókat. Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője szerint az akcióval arra szeretnék felhívni a vásárlók figyelmét, hogy a jobb élelmiszer-felhasználás érdekében milyen sokat tehetnek egy-egy tudatos döntéssel. Például aki egy közelebbi szavatossági idejű terméket vásárol, már tett egy fontos lépést az élelmiszer-pazarlás ellen.
A kezdeményezés három éve indult útjára az Európai Unió támogatásával. A STREFOWA nemzetközi program a lehető legjobb megoldásokat keresi az élelmiszer-hulladék keletkezésének megelőzésére és visszaszorítására, valamint a hulladék kezelésének legjobb módjára.
Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna kerül a szemétbe, az Európai Unió tagállamai-ban pedig 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki egy év leforgása alatt a fogyasztók.