A sütőipar lehetne az egyik olyan újabb ágazat, ahol a kormányzat forgalmiadó-csökkentést hajthatna végre – legalábbis így véli a szakmai szervezet vezetője. A Magyar Pékszövetség elnöke – a távirati iroda tudósítása szerint – egy tegnapi rendezvényen mutatta be, foglalta össze a pékségek, a sütőipar jelenlegi helyzetét. Septe József beszámolója szerint a tartalékok kimerültek, a vállalkozások nagyobb csoportja veszteséges, az ágazati nyereség pedig nulla körüli. Mindezt úgy, hogy az ágazatból hatezer munkavállaló, közülük nagyjából háromezer pék hiányzik. További gondot jelent, hogy a vállalkozások kiadásai, így a munkabérek, a logisztikai költségek folyamatosan nőnek. A ráfordítások emelkedését ugyanakkor a nagy áruházláncokkal nem lehet elismertetni, noha mostanában például a liszt ára nő majd előreláthatólag 5-10 százalékkal.
A helyzet bemutatásakor az elnök kitért arra is, hogy a csekély nyereség és a munka erőhiánya miatt nemigen jut pénz fejlesztésekre, pedig például az automatizálás létkérdés lenne a pékségeknél. A technológiai megújulás elmaradása rontja a költséghatékonyságot. – Mindezek miatt szükség lenne az ágazatot támogató programra, például az általános forgalmi adó csökkentésére a kenyérnél és más sütőipari termékeknél – mondta az elnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy ezen a területen kicsi a fogadókészség.
Septe József arról is beszélt, hogy a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontja az idehaza működő nagyjából félezer albán pékség. A gondot az elnök szerint az okozza, hogy az ilyen egységek egy része feltehetően nem tartja be a Magyar élelmiszerkönyv előírásait, emiatt alacsonyabb árakon kínálhatják portékájukat, mint a többi vállalkozás.
Az élelmiszeripar mintegy ötezer vállalkozásának negyede tevékenykedik a sütőiparban. Az élelmiszeripar kilencvenezer munkavállalójának nagyjából egyötöde mondhatja magát sütőipari alkalmazottnak. A fontosabb adatok közül kiemelhető az is, hogy Magyarországon egy-egy évben kenyérből nagyjából 37 kilogramm fogy idehaza fejenként, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm az átlagos fogyasztás.