2018. október 18., csütörtök, Lukács napja

Címke: sztálin

36 cikk 1/4 oldal

Háttérkép: Hitler és Sztálin álmodni sem mert volna ilyen szuperstruktúráról

A média és a vélemény hatalma. Sem Adolf Hitlernek, sem pedig Joszif Visszarionovics Sztálinnak nem állt rendelkezésére olyan véleményformáló hatalom, olyan cenzúra és olyan, a narratívákat meghatározó rendszer, ami napjainkban Mark Zuckerberg rendelkezésére áll, aki valójában egy olyan figura, akit „odatettek” – hangzott el a Háttérkép legutóbbi adásában. Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt folytatta a pénz és a hatalom összefüggéseinek elemzését. Ezúttal a világértelmezési narratívák és a bérek oldaláról vették a témát szemügyre.

A diktatúrák áldozataira emlékezünk

Az emlékezés időpontja ahhoz kötődik, hogy hetvenkilenc évvel ezelőtt kötött szövetséget egymással Hitler és Sztálin Közép- és Kelet-Európa felosztására.

Nemzeti Feltámasztási Ügynökség

Egy napon udvarias, de mosolytalan, fekete öltönyös férfiak jöttek értem, politikusok és országos főméltóságok győzködtek arról, hogy az életem már nem az enyém.

Smink

Nincs új a nap alatt. Minap Kolozsvár főterén egy ott elhelyezett óriás­posztert sminkeltek ki az ottani kozmetikusok.

Patton, a „píszimentes” tábornok

Patton tábornok nem písziskedett, mert nem hatalmat akart, hanem valódi győzelmet. Nem magának, hanem Európának. De „megállj” parancsot kapott...

Történelmi lecke Gulyás Mártonnak

Gulyás Márton tehát mélységesen elí­téli a saját népét terrorizáló Sztálint, de szimpatizál a németek által pénzelt s saját népét terrorizáló, szintén véreskezű diktátorral, Leninnel.
36 cikk 1/4 oldal