2018. október 23., kedd, Gyöngyi napja

Címke: rock and roll

10 cikk 1/1 oldal

Ötven év, népzene és rock and roll

Szabó Attila, a Csík zenekar Kossuth-díjas prímása és gitárosa, zeneszerző és előadó 50. születésnapja alkalmából különleges lemezzel lepte meg a zenekedvelőket. A Lélekbiztosító másfél évig készült, a muzsikus rengeteg zenésztársa működött közre rajta, akikkel az utóbbi évtizedekben dolgozott, többek között Presser Gábor, Lovasi András és Ferenczi György is. A lemezt élőben az Ördögkatlan fesztiválon mutatják be rengeteg vendégművésszel, július 31-én (Szabó Attila születésnapján) 19.30 órakor. Az összegző, egyben önvallomás jellegű albumok ritkák (hangsúlyozom: nem válogatáslemezekről beszélünk), hiszen tehetség és profizmus kevés hozzá. A munka jellegénél fogva megfelelő életút is szükségeltetik. Szabó Attilával beszélgettünk.

Meghalt Johnny Hallyday

Szerdára virradóra elhunyt Johnny Hal­lyday francia énekes és színész, akit a francia Elvisként is emlegettek, és akinek világszerte több mint százmillió lemezét adták el. Hallyday 74 éves volt.

Üldözött közönség

Lelki szemeink előtt valószínűleg sokáig fog lebegni a zongora mögött ülő Fats Domino, azaz Antoine Dominique Domino cseppet sem szilfid alakja.

Eltitkolt dal – Negyven éve ment el a rock királya

Az „eltitkolt dalt” a király 1956 októberében a magyar forradalom hőseinek ajánlva énekelte el, valamint a televízió nyilvánosságát kihasználva Amerika népét adakozásra szólította.

Megtestesült rock and roll

Állítólag egy Alan Freed nevezetű rádiós disc jockey ejtette ki a száján elsőként a három bűvös szót: rock and roll.

Jávorszky: nemzedékekre volt hatással Chuck Berry

Nemzedékekre volt hatással Chuck Berry, a rock and roll meghatározó alakja – hangsúlyozta Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő az MTI-nek a 90 éves korában elhunyt zenész pályafutását méltatva.
10 cikk 1/1 oldal