2018. november 19., hétfő, Erzsébet napja

Címke: recenzió

19 cikk 1/2 oldal

Áramszünet – a sötétség kora

Bene Zoltán Áramszünet című regénye nem csupán korunk aggasztó problémáira reflektál szinte szimultán, hanem markáns képet rajzol az emberi természetről, a várható jövőről egyaránt.

Kelet zsenije magyarul

A szépkönyv-fetisiszták nagyon figyeljenek: 50 ghazal címmel olyan gyönyörű kiadvány jelent meg Síráz városának, a Pécsi Testvérvárosi Egyesületnek és a Magyar Pen Clubnak a közös kiadásában, amelyik mind a külcsín, mind a belbecs tekintetében megfelel a legmagasabb kívánalmaknak, és kézbe venni is gyönyörűség. A kötet előszavait a két testvérváros, Pécs és Síráz polgármesterei jegyzik.

Nem játék, véresen komoly költészet

Aki már a könyvcímben is vállalja, hogy kötött formában, jelesül hexameterben versel, valószínűleg nem az amatőr játszadozás terepének tekinti a költészetet.

Bennünk élő angyalok

Miközben a fejlett világban az emberek legtöbbje ma már nem öli és kínozza a másikat csak azért, mert utóbbi más valláshoz vagy néphez tartozik, azért nem mindenütt ez a helyzet.

Az ezerarcú Pannónia

Hogyan került egy kötetbe a zalai helytörténet, a kortárs magyar irodalom és Marc Chagall? A Pannon Tükör kulturális folyóirat legújabb, negyedik számából mindezt megtudhatjuk.

Törpemesék közös olvasáshoz

Biztosan sok szülőt kerülgetett már a kétségbeesés: milyen olvasmányt adjon gyermeke kezébe, amit magától, élvezettel, kíván­csian olvas, amit képtelen letenni.

Tabuk nélkül a cigányságról

Érzékeny témához nyúltak a Napút szerkesztői, amikor az Aj, romale… című számukban azt tűzték ki célul, hogy a magyarországi cigányságot bemutassák.

Saját értékek ahhoz képest, hogy…

Minden jóindulat és sajnálkozás ellenére is felmerül a kérdés, hogy vajon önnön jogán tudnánk-e ma Szendrey Júlia íróról, költőről, ha történetesen nem Petőfi Sándor felesége lett volna?

Ki hosszan szól, rövidesen kimúlik

A konzílium az őserdőben című Rejtő-életmű önmagában is rejtélyes elbeszélésében nemcsak pazar humort kapunk, hanem a szerző írás- és poéntechnikájába is beletanulhatunk.
19 cikk 1/2 oldal