2018. november 21., szerda, Olivér napja

Címke: minimálbér

111 cikk 1/12 oldal

Ismét többéves megállapodás jön

Csekély eredményekkel zárult kedden a munkaadói és munkavállalói képviseletek közötti, minimálbérrel és bérminimummal kapcsolatos egyeztetés.

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások

Varga Mihály felidézte, hogy a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás eredményes volt, az elmúlt években 1 százalékpontot tett hozzá a gazdasági növekedéshez.

Egyre kevesebb a szegény, javul az átlagos életminőség

Jelentősen visszaszorult az elmúlt években a súlyos anyagi nélkülözéssel küzdők aránya Magyarországon 2016-ra, 2012 óta 1,3 millió fővel, 13,3 százalékkal csökkent arányuk a teljes lakosságon belül.

Nem több a trükközés a bérekkel

Habár a minimálbér és a garantált bérminimum két egymást követő évben is jelentősen nőtt, a visszaélések száma nem emelkedett drasztikusan.

Vkf: Eredményesek voltak a bérmegállapodások

Bizonyos béren kívüli juttatási elemek megtartásáról még tárgyalhat a kormány, ugyanakkor a szociális hozzájárulási adó csökkentésének előre hozatalára továbbra sincs egyértelmű utalás.

Nincs még döntés a minimálbérekről

Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a minimálbér bruttó 150 ezer forintra, a garantált bérminimum 202 ezer forintra nőhet.

Felülmúlja a béralku az elvárásokat

Bőven meghaladhatja a reálkeresetek emelkedése a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodásban foglalt, akkor többek szerint elképzelhetetlennek tartott 40 százalékot.

Két évre szóló minimálbéralkut köthetnek

A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről viszont eltérnek a vélemények: míg a szakszervezetek két számjegyű felzárkózást szeretnének jövőre, addig a munkaadók ezt már nem tartják indokoltnak.

Parragh jövőre jelentős minimálbér-emelést vár

Amikor a munkanélküliség aránya még magas volt hazánkban, a cégeknek nem állt érdekükben a bérek dinamikus emelése, de a szakember­hiány miatt ez mára megváltozott.
111 cikk 1/12 oldal