2018. november 18., vasárnap, Jenő napja

Címke: könyvrecenzió

137 cikk 1/14 oldal

A szemlélődés tűnékeny és jótékony szépsége

Az olvasó választ kap, hogy miért érdemes egyáltalán Fodor Ákosnak ebben a furcsa, az európai lírai világában egzotikusnak ható, minimalista versformában fogalmazott elmélkedéseit olvasni.

Centrumos szatyor és ávós bőrkabát

A Corvina gondozásában kiadott Rock & Roll áruház – miként a szerző fogalmaz – a hatástörténet szabásmintája, hiszen mindazzal foglalkozik, amit a ruhák és kiegészítők kiváltottak viselőjükből.

Golyó lyuggatta kínlódás

Nagy szolgálatot tett a Jaffa Kiadó az igényes olvasóközönségnek, amikor újra kiadta Szobotka Tibor 1980-ban először megjelent, elképesztően szellemes és bátor regényét.

Nagy szerelem, nagy háború

Közelednek a hosszú, hideg, őszi esték, és ilyenkor bizony akadnak érett hölgyolvasók, akik félretéve a simogatós telefont, meg a híreket, a gyermek és unoka házi feladatát, belefognának valami könnyed, romantikus regénybe. Olyanba, amiben nem legyintik tarkón a megfáradt olvasót oldalanként az élet értelmével, ellenben jókat lehet izgulni és borzongani a hősök kalandjain.

Nem játék, véresen komoly költészet

Aki már a könyvcímben is vállalja, hogy kötött formában, jelesül hexameterben versel, valószínűleg nem az amatőr játszadozás terepének tekinti a költészetet.

Igazságok és félrevezetési praktikák

Zágoni Balázs, aki eddig elsősorban gyerekkönyveket írt, az ifjúsági regények felé fordult, és egy egész könyvsorozatot kezdett el Fekete fény címmel.

Metaforák, paradoxonok

Szávai Géza esszékötete egyenetlen olvasmány. Fárasztó szellemeskedés jellemzi a kötet elejét, aztán a felénél elkezd érdekes lenni a könyv.

Isten szolgájának története

Csaba testvér szavait az egyes életállomások taglalásához kapcsolódó keretes vallomásokban olvashatjuk, szerényen meghúzódva, ám olvasmányosan, bölcs humorral, tiszta, igaz hittel.

Zsebbe való tájak és élmények nyárra

Nyáron is szükségünk van jártunkban-keltünkben olvasni- és nézegetnivalóra, hiszen becsületes kultúrember nem engedheti meg magának, hogy csak úgy maga elé bambuljon.
137 cikk 1/14 oldal