2018. november 21., szerda, Olivér napja

Címke: kitelepítés

39 cikk 1/4 oldal

Embereket kellett kitelepíteni az éjszaka hirtelen lezúdult eső miatt Vasban

Tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban a Vas megyei Hegyhátszentjakabon, mert az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek - közölte szombaton reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője az MTI-vel.

Kilométeres lávakígyó tekereg

Egy hete vulkánkitörés kezdődött Hawaii Leilani Estates nevű területén, lakóházak közvetlen közelében, jó 15 kilométer távolságban az aktív Pu’u ’O’o krátertől. Ez a vidék meglehetősen ritkán lakott terület, azonban mindez figyelmeztető jel lehet akár az új-zélandi Auckland lakóinak is – hasonló ott is történhet.

Hawaii: a Kilauea vulkán lávát lövell ki magából

A Hawaii Nagy Szigetén lávafolyamokat kilövellő Kilauea vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására.

Hetvenegy éve kezdődött a felvidéki lakosságcsere

Németh Zsolt szerint végig kell gondolni, mit lehet tenni a jobb szlovák–magyar viszonyért, aki a diplomácia mellett a civil szervezetek és az egyházak szerepét is hangsúlyozta.

Németh Zsolt: soha többé ilyet!

A kollektív bűnösség eltörléséért folytatott harcot nem lehet feladni, Beneš dekrétumai nem maradhatnak érvényben, a nyelvhasználathoz való jogról nem lehet lemondani.

Békeszerződés-szegés 1947-ben

A Szovjetunió 1948-tól Magyarország erőforrásait is igyekezett minél inkább igénybe venni, a békeszerződés szövege ekkor már nem számított.
39 cikk 1/4 oldal