2018. november 16., péntek, Ödön napja

Címke: keresetek

91 cikk 1/10 oldal

KSH: augusztusban 10,1 százalékkal nőttek a keresetek

Augusztusban a bruttó átlagkereset 321 172 forint, a nettó átlagkereset 213 579 forint volt, egyformán 10,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első nyolc hónapjában a keresetek 11,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Csökken a bérek közötti különbség

Míg 2010-ben több mint 4,25-szerese volt a legjobban keresők átlagfizetése a legalacsonyabb bérezésűekének, addig a különbség már 2016-ra jelentősen, 3,7-szeresére csökkent.

Késnek az egyeztetések a bérekről

A vállalati szféra kivár, így csúsznak a helyi bértárgyalások, mivel sok cég bizonytalan a jövő évi adóváltozások végrehajtását illetően.

Alkupozícióban vannak a munkavállalók

A munkaerő megtartása elsődleges szemponttá vált, ráadásul a fluktuáció sok területen már a rendkívüli bérrendezést is kikényszeríti.

Egyre kevésbé hangsúlyos a minimálbér összege

Gyengül a minimálbér és a garantált bérminimum szerepe a munkaerőpiacon, mivel a dolgozók megtartásáért és toborzásáért a cégeknek magasabb keresetekkel kell tartaniuk a versenyt.

Gyorsabb ütemben nőttek a keresetek

A gazdaság javuló teljesítményével magyarázható a bérek emelkedése és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság, valamint a beruházások bővülése.
91 cikk 1/10 oldal