2018. november 13., kedd, Szilvia napja

Címke: Arany János

84 cikk 1/9 oldal

Ősz

Novemberi délutánon avargereblyézés közben az emberből előjön a mélyfilozófus. Egész ilyenkor a világ, bugyraiból csak úgy sorjáznak elő az apró igazságok.

Szajkó beszéd

Ki ne szeretné már látni az elhúzódó oktatási reform eredményeit, ki ne lenne kíváncsi arra, hogy konkrétan mit is tanul majd a gyerek az iskolában?!

Nem törölhetjük a klasszikusokat

Az általános iskolai anyagból száműznék sokan az Egri csillagokat, a Légy jó mindhaláligot, de Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjét és Arany János Toldiját is.

Fáim

A fa csupa mesemondás. Egyszerre pihentető árnyék és a bizalom forrása: a letört ág is kizöldülhet; a fa a bűnbeesés hívószava is, meg a tudásé is.

Egy roppant huncut román emberről

Arany János műveit más nyelvre átültetni bizony komoly vállalkozás. Visszaadni a nyelvi gazdagságot talán csak úgy lehet, ha a fordító rajongva szereti mindkét nyelvet.

Arany, 201

Sem Villon, sem Shakespeare, sem Balassi, sem Arany, sem Ady nem avul el soha, legfeljebb az emberek szókincse süllyed nihilisztikus szintre.

Fanyar humor és önirónia

Zenés versszínházi előadás készül Arany János fanyar humorú, ironikus verseiből. Holnap 16.30-tól a Józsefvárosi Galériában tekinthetik meg a Fülemile című estet.
84 cikk 1/9 oldal