Vannak hetek, amikor szó szerint rám tör a vágy bizonyos ételek után: ilyenkor képes vagyok hetekig azt enni. Aztán újabb hullám, és már más után sóvárgok. A megmagyarázhatatlan szenvedély valójában szervezetünk vészjelzése: testünk ugyanis figyelmeztetéseket ad le aktuális állapotáról, így a vészesen fogyóban lévő ásványi anyagokról, vitaminokról és egyéb fontos tápanyagokról.
A téli hónapokban pedig testünk és lelkünk is „elanyátlanodik”, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet. Tehát nem kell ahhoz várandósnak lenni, hogy egyik pillanatról a másikra mákos tészta után kiáltson az ember; egyetlen teáskanálnyi mák tartalmazza napi kalcium-, illetve foszforszükségletünk négy százalékát. Ha pedig szervezetünkben egy bizonyos szint alá csökkennek ezek az ásványi anyagok, csontjaink sűrűsége is csökken, azaz törékenyebbek lesznek.
A mák iránti éhségünket a vashiány is előidézheti. A vas – az immunrendszerünk optimális működése mellett – abban segít, hogy a belélegzett oxigén mindenhová eljusson a testünkben, és az izmaink oxigént tudjanak raktározni. A mák másik fontos alkotóeleme a cink, amelyre bár nincs szükségünk nagy mennyiségben, érdemes fedezni a napi szükségleteinket, mert a szervezetünk nem képes raktározni ezt az ásványi anyagot. Férfiaknak tizenegy, nőknek nyolc milligrammnyi mennyiségre van szüksége belőle naponta. Egy teáskanálnyi mákban 0,2 milligramm van.
A céklát sokan kizárólag egy jó pörkölt vagy sültek mellé tudják elképzelni, pedig rendszeres fogyasztása mellett még a táppénz fogalmát is elfelejthetjük.
Magas vastartalma mellett réz és C-vitamin található benne, ami ráadásul segíti a vas felszívódását.
A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, ugyanakkor nagy mennyiségben található benne a C-vitamin és a vas mellett kálium, magnézium, A- és B6-vitamin is.