A bíróságon folytatódik az óbudai ételmérgezés ügye, a tárgyalást január negyedikére tűzték ki a Budapest Környéki Törvényszéken – tudta meg lapunk a Pest Megyei Kormányhivataltól. A korábban elmarasztalt közétkeztető cég azt követően fordult felperesként a bírósághoz, hogy a hatóság vizsgálata után júliusban jogerősen is bebizonyosodott: ételmérgezés okozta a diákok tömeges rosszullétét egy óbudai általános iskolában még áprilisban. A kormányhivatal határozata pedig kimondta, hogy súlyosan hibázott a Hungast-cégcsoportba tartozó Gyermekmenza Kft., amely olyan ebédet főzött, amitől a diákok tömegesen megbetegedtek. A cég ezt a határozatot kifogásolja, ezért fordult a következő jogorvoslati fórumhoz, a bírósághoz.
A Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztálya közölte: a kormányhivatal megállapította, hogy technológiai hiba miatt a kérdéses főzőkonyhában elkészített hús nem kapott kellő mértékű és idejű hőkezelést, ez okozhatta a megbetegedéseket. Ez azt jelenti, hogy nem sütötték át alaposan a húsokat.
Mint arról lapunk beszámolt, április 17-én a budapesti, III. kerületi Béres József Általános Iskolában több mint 250 diák számolt be hasmenéssel, hányással járó megbetegedésről. A szülők aznap este az iskolát ellátó főzőkonyhához fordultak, amely jogszabályi kötelezettségének eleget téve másnap tájékoztatta a kormányhivatal illetékes főosztályát arról, hogy két tálalókonyháról visszajelzés érkezett, feltételezhetően élelmiszer-eredetű megbetegedések miatt. Az illetékes népegészségügyi szervvel együtt április 18-án elkezdődtek a kivizsgálások. A főzőüzem további 14 tálalókonyhára szállít ételt, ahonnan az ellenőrzés megkezdésekor nem jeleztek megbetegedést.
A kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a vállalkozással szemben az élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt. Az ellenőrzött 14 tálalókonyhából nyolccal szemben indult eljárás kisebb mértékű hiányosságok miatt. A kormányhivatal a bírság kiszabása mellett elrendelte a főző- és melegítőkonyhákon valamennyi helyiség nagytakarítását. A Hungast-cégcsoport még az ügy kipattanásakor, áprilisban azt mondta lapunknak: korai ételmérgezésről beszélni, mert azt a cég belső vizsgálatai még nem erősítették meg.
Botrány a sztárséf ellátókonyháján
Számos szabálytalanságot tártak fel a hatóságok annak a konyhának az ellenőrzésénél, amely többek között a sztárszakács Jamie Oliver budapesti éttermét, a Jamie’s Italiant is ellátja – írta tegnap a Hvg.hu a birtokukba került jegyzőkönyvre hivatkozva. A lap szerint többkilónyi lejárt szavatosságú tejszínt, jelöletlen termékeket, a hűtőben „ömlesztve tárolt húsokat”, rossz hőmérsékletre beállított hűtőket, az erre szolgáló mosogató helyett egy kézmosóban elmosogatott edényeket és lábpedál nélküli (tehát csak kézzel nyitható) szemeteseket találtak a Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhájában a budai Vár szívében. A hatóságok a lejárt tejszínt kivonták a forgalomból, és azonnali hatállyal megtiltották azt is, hogy a szóban forgó konyhából nyers húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől”. A kérdéses főzőkonyha üzemeltetőire 1,25 millió forint bírságot is kiszabtak a hatóságok. Az üzemeltetők szerint ugyanakkor a vizsgálat eredményéről még nem született jogerős határozat. Állításuk szerint a tavasszal nyitott termelőkonyhájuk „jelenleg részben fejlesztés alatt áll”, így annak működési rendjét még egyeztetik az illetékes hatóságokkal, mert tevékenységük folyamán „minden tekintetben meg kívánnak felelni az irányadó jogszabályoknak”. (MI)