Év végéig várhatóan 126 ezren jutnak el az Erzsébet-táborokba. A programokra a kormány 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Zánkán, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Asztalos Istvánnal, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökével tartott.
Rétvári Bence a Magyarország étele kezdeményezést méltatva jó példának mondta, hogy a séfek egyre több olyan fogást találnak ki, amelyek magyar alapanyagokból, a kor igényeinek megfelelően készülnek. A zánkai Erzsébet-táborban egy héten 1800 kilogramm gyümölcs és 720 kilogramm zöldség fogy el.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Zánkán üdülő gyermekek és kísérőik számára a közétkeztetés lehetőségeire formálva szolgálták fel Magyarország 2018-as ételét, a makói hagymás velővel töltött, paprikás mártásos, hajdinaropogóssal tálalt szűzlabdát, amiben a velőt csirkehúsra cserélték.
Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára hozzátette: az ottalvós táborokban tartózkodók napi ötszöri étkeztetésekor ügyelnek arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalokra, illetve a speciális étkezési igényekre is figyelmet fordítanak.
Nyáron Zánkán és Fonyódligeten összesen csaknem harmincezren táboroztak, köztük kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyermekek.
A programban az ország ötszáz településén közel hatvanezer táborlakónak szerveztek napközis táborokat lakóhelyük közelében. Ezen felül további ezer, speciális ellátást igénylő gyermek táborozik a zalaszabari és a tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban.