A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és tejfehérje-érzékenységre is – mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 csatorna vasárnap esti műsorában.
Ezért az OGYÉI a közétkeztetés minőségét javító kampányt hirdet: a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégektől olyan recepteket várnak, amelyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.
A pályázatról Miháldy Kinga elmondta: a receptverseny résztvevőinek tíznapos étrendet kell beküldeniük, ezeket pedig egy szakmai zsűri, valamint gyermekekből és szülőkből álló bíráló bizottság fogja értékelni. A legjobbakat az OGYÉI a www.merokanal.hu oldalon közzé is teszi, hogy ne csak a közétkeztetésben részt vevők, hanem a szülők és a pedagógusok is hasznos receptötleteket gyűjthessenek a diétás étrendhez. Ily módon a nyersanyagokat, a konyhatechnológiai műveleteket, a tálalási módszereket is magában foglaló pályázat jó gyakorlatokat mutat be, amelyeket más közétkeztetők is tudnak hasznosítani – tette hozzá.
A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, amelynek kapcsán Rétvári Bence parlamenti államtitkár a napokban úgy fogalmazott: a kormány évek óta elkötelezett a közétkeztetés minőségének és elérhetőségének javítása iránt.
Mint mondta, az első eredmények már látszanak, hiszen az iskolákban 25 százalékkal csökkent az ételek átlagos sótartalma, az iskolák háromnegyede biztosítani tudja a megfelelő mennyiségű tejet és tejterméket, és az oktatási intézmények több mint felében adnak teljes kiőrlésű péksüteményt a gyerekeknek. 2013 előtt az iskolák fele biztosított gyümölcsöt és zöldséget a tanulóknak, ez az arány mára 82 százalékra nőtt.
Rétvári Bence kiemelte azt is, hogy ingyenes közétkeztetésre már 79 milliárd forintot fordít a kormány, így az elmúlt nyolc évben az erre fordított forrás két és félszeresével nőtt.