2019. január 21., hétfő, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyaridok.hu/belfold/keptelensegek-sora-a-momentum-bevallasaban-3829997/

Képtelenségek sora a Momentum bevallásában

A félmilliárd forintból gazdálkodó párt több törvényt is megsérthetett
Több sebből vérzik a Momentum Mozgalom kampánybeszámolója, amit a párt több hónapos csúszással ugyan, de hétfőn végre nyilvánossá tett. Eszerint több mint 1,4 millió darab kampányújságot, több millió szórólapot és több mint százezer darab plakátot számoltak el, és összesen több tíz millió forintot fizettek ki gépkocsi-költségtérítésre.

Miközben Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az Echo TV-ben – ahelyett, hogy a műsorvezető kérdései­re válaszolt volna – az ellenzéki pártoktól már megszokott performanszt rendezett, majd az élő adásban teátrálisan kivonult a stúdióból, a párt végre közzétette honlapján a hetek óta ígért kampányelszámolását.

A párt állítólagos kampánykiadásait összegző dokumentumban számos furcsaság szerepel. Egyrészt nehezen követhetők a dátumok. A kampánytörvény előírja, hogy a kampánypénzeket kizárólag a tavaly február 17-től április 8-ig tartó kampányidőszakban lehetett felhasználni, ami a Momentumnál nem egyértelmű. A felsorolásban ugyanis ettől eltérő dátumok is szerepelnek, ami azt jelentheti, hogy a kampányidőszakon kívül is történhettek kifizetések.

Az elnök, Fekete-Győr András a számvevőszéket vádolta elfogultsággal
Fotó: MTI

Továbbá számos irreális tétel szerepel a hirtelen megjelentetett elszámolásban. Több mint 1,4 millió darab kampányújságot, több millió szórólapot és több mint százezer darab plakátot számoltak el, ami feltehetően több, mint ahány plakáthely van az egész országban.

Emlékezetes, hogy a plakáthelyek döntő részén – amelyek Simicska Lajos érdekeltségébe tartoztak – a Jobbik kampányhirdetéseit láthattuk. Az elszámolásból kiderül az is, összesen több tíz millió forintot fizettek ki gépkocsi-költségtérítésre és százmilliós nagyságrendben költöttek online, illetve a közösségi médiában megjelent hirdetésekre, amelyeknél a valós kampánytevékenységet gyakorlatilag lehetetlen utólag ellenőrizni.

Kérdés az is, hogy ezt a beszámolót miért csak most hétfőn hozták nyilvánosságra, miközben Hajnal Miklós elnökségi tag már december közepén ígéretet tett erre.

Hiszen ha az elszámolás valós, és már korábban is rendelkezésre állt, akkor miért nem tették közé már október elején, amikor az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bejelentette, hogy a Momentum nem működik együtt a számvevőszékkel? Ráadásul a Momentum állítása szerint a Hajnal Miklós által az Echo TV hétfő esti adásában lobogtatott elszámolást már hónapokkal ezelőtt megküldték a számvevőszéknek is.

Lapunk megkeresésére az ÁSZ ezt határozottan cáfolta. Mint írták: a Momentum Mozgalom a törvényben előírt határidőben nem bocsátott az Állami Számvevőszék rendelkezésére semmilyen, a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot, szerződést, számlát, bizonylatot.

Hangsúlyozták: a kampánypénzek felhasználására és elszámolására vonatkozóan a számviteli törvény, a kampánytörvény és a párttörvény egyértelmű és kötelező előírásokat tartalmaz a pártoknak. Ezek betartása teremti meg a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. Az ÁSZ szerint a párt több törvényt is megsértett.

Ismert, a Momentum – és egyéni jelöltjei – összesen több mint félmilliárd forint kampánytámogatást, tehát közpénzt igényelt és kapott az április 8-i országgyűlési választást megelőzően. Ennek az 508 millió forintnak a felhasználásáról legkésőbb június 8-ig egy beszámolót kellett volna közzétenniük a Magyar Közlönyben, ám ezt csupán csaknem két hónappal később, július 30-án tették meg. A Momentum már ezzel megsértette a kampánypénzek felhasználására és elszámolására vonatkozó törvényi előírásokat.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Idők mérvadó híreiről! IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Elcsalt elnökválasztás miatt háborog Kongó
Még december 30-án tartották meg a már két éve esedékes parlamenti és elnökválasztásokat, azonban még most sem csitul az eredmények hitelessége miatti aggályok nyomán kirobbant botrány.

Poszt-trauma

Alföldit zavarja a békesség
Trockizmusba hajló hitvallás.

Poszt-trauma

Ülj le, egyes!
Bangóné ismét bizonyított.

Poszt-trauma

Locsolják a pénzt a ballib médiára
Szintet lépett a Zuckerberg-galaxis.

Poszt-trauma

Blanka, talán még nem késő!
A ballib sajtóban vírusként terjed tovább a kecskeméti mocskolódás.

Hirdetés

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!