Gál Pál Zoltán, a Vimosz elnöke lapunknak elmondta, hogy rendkívül pozitív egyeztetést folytattak, ahol érződött, hogy mind a két fél a lehető legjobb jogszabályban érdekelt. – Megállapodtunk abban, hogy a tapasztalataink alapján megküldjük javaslatainkat a tárcának, és az is elhangzott, hogy a minisztérium többlet forrásokat próbál felkutatni a konyhák infrastruktúrájának fejlesztésére. A tárca nyitott arra is, hogy az étkezésre rendelkezésre álló húsz perces időtartamot kitolják – mutatott rá Gál Pál Zoltán. Hozzátette: a tárca kérte továbbá a Vimosz szakmai segítségét és közreműködését az általános képzésben és a továbbképzésben.
Gál Pál Zoltán jelezte, arra tesznek javaslatot a tárcának, hogy a só határértékét ne drasztikusan, hanem fokozatosan csökkentsék az ételekben. – Jó lenne az is, ha kevesebb tejet adnának a gyermekeknek. Most ugyanis előfordul, hogy az iskolatej programban és a közétkeztetésben egyszerre kapnak tejet a gyerekek. A módosításhoz jogszabályokat kell összehangolni. Javasolni fogjuk azt is, hogy mindenfajta mesterséges édesítőszert tiltsanak, és az uniós irányelveknek megfelelően ne 1,5 százalékos, hanem 2,8 százalékos tejet adjanak a gyermekeknek – jegyezte meg Gál Pál Zoltán. A Vimosz kérni fogja azt is, hogy ne tíz nap, hanem az étlapfordulók átlagában vizsgálják a határértékeket. A szakember úgy véli, ha ezek alapján módosul a közétkeztetési rendelet, akkor jelentősen javulhat a jogszabály elfogadottsága.
Emlékezetes, az új közétkeztetési rendelet szeptember elsején lépett életbe, amely részletesen szabályozza az óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban és különböző szociális intézményekben adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. A jogszabály értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot.