– Mivel idén még van 8-10 szabad hely mind a szakgimnáziumi, mind a szakközépiskolai borászképzés területén, fontos lenne felhívni a diákok figyelmét, hogy szeptember elejéig jelentkezhetnek a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolába – mondta a Magyar Időknek Földesi Gyula intézményvezető.
Megtudtuk: főleg azokra számítanak, akiknek nem sikerült felvételt nyerniük oda, ahová jelentkeztek. De azokat is várják, akik bár nem túl jó tanulók, mégis éreznek annyi felelősséget a jövőjük iránt, hogy egy igen keresett, széles szakterületen – az élelmiszeriparban, majd a borászati szakmában – elhelyezkedve biztos munkahellyel akarnak rendelkezni, sikeres egzisztenciát teremtve maguknak. Elmondása szerint a tapasztalat az, hogy még mindig túl sok diák részesíti előnyben a gimnáziumokat, amelyek újabban felveszik a kettes és hármas átlageredménnyel rendelkező tanulókat is az alacsony gyereklétszám miatt.
– Meggyőződésem szerint sok szülő, tanuló nem tudja, hogy a szakgimnáziumi érettségi eredményei ugyanolyan pontértékekkel bírnak, mint egy normál gimnáziumi eredmény, ezért a gyerek nyugodtan jelentkezhet felsőfokú képzésre az itt szerzett érettségivel. Emellett pedig egy élelmiszeripari alapképzést is kap – fejtegette az intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 12 cég keres náluk borász technikust vagy borász szakmunkást, és már a pályakezdőknek bruttó 300 ezer forintos fizetésük van.
Ismertetése szerint az iskola az elmúlt 17 évben több mint 1,2 milliárd forintot fordított arra, hogy minél magasabb szintű legyen a diákok szakmai gyakorlata. – Nálunk a saját tangazdaságunkban, tanüzemünkben megtanulja a szőlőtermesztést, a szőlőfeldolgozást, a borkészítést, majd az eladásra szánt palackozott bort is a tanuló készíti el a vevőknek. A szakgimnáziumokban – az érettségi után – megismeri az élelmiszeripar teljes palettáját és a középvezetői feladatokat. Így lesznek a technikusaink keresett szakemberek a munkaerőpiacon – magyarázta Földesi Gyula. Hangsúlyozta, hogy a tangazdaságukban az egész folyamatot begyakorolja a diák, miközben szakmai oktatásban is részesül.
– Hozzáteszem, hogy itt igazából széles spektrumú képzésben részesül mindenki, mert például a permetezés miatt tanulunk környezetvédelmi előírásokat, azt, hogy mi van a talajban, hogyan kell megóvni, milyen területre mit lehet telepíteni és miért, mit kell tudni a talajvizsgálatokról vagy a vízgazdálkodásról – mondta az igazgató. Elmondása szerint az sem árt, ha arról is vannak ismeretei a borásztanulóknak, hogyan működik a turizmus. Meg kell tanulni, miként kell a vendéget fogadni, milyen feltételekkel lehet szállást biztosítani. Ha a portékáját el akarja adni, akkor érdemes tudni, hogyan lehet elindítani egy vállalkozást, hogyan kell adózni vagy pályázatot írni.
– Az agrárium területén húsba vágó, hogy komplex tudása legyen egy tanulónak – összegezte Földesi Gyula, hozzátéve: nagyon fontos szempont a családias hangulatú iskolában az is, hogy a diákokat a munka szeretetére, a természet, a közösség megbecsülésére is neveljék.