Töltsd le a balatoni gasztrotérkép-applikációt és keresd meg a hozzád legközelebbi gasztrocélpontokat! – ajánlják júniusban megjelent leporellójuk címoldalán az üdülési szezonra készült atlasz szerkesztői, akik a Balaton étel-, ital-, cukrászatitermék- és szálláshelykínálatát gyűjtötték össze. Az előző évihez képest az idei térkép gazdagabb, és jobban silabizálható nevekkel segíti a turistát.
Több mint hatvan jó nevű büfé, vendéglő, csárda, étterem, cukrászdai termék, szálláshely szerepel a jól áttekinthető kézikönyvben, ami egyebek mellett arról is árulkodik, hogy a harminc-negyven évvel korábbi vendéglátóhelyek elnevezéséhez képest milyen ötletesek és hívogatók a mai üzletnevek. A magyaros kiírások – például Csókafészek étterem és kávézó, Óbester panzió, Konyhakert bisztró, Péklány pékség – elsősorban a hazaiak figyelmét keltik fel, és jelzik, hogy a helyszínen milyen különlegességekkel kedveskednek a vendégnek, míg a nem magyaros nevű üzletek – például a Carpaccio étterem, a Pura Vida Port, a Mala Garden Design Hotel, a Chateau Visz Kastélyszálló vagy a Gusto 13 Bistro & Delicate – feltehetően a külföldiek számára figyelemfelkeltőbb.
A térkép böngészőjét kétnyelvű jelzés tájékoztatja a kutyabarát szálláshelyekről, a panorámás hotelekről, éttermekről, a gyerekmenüs vendéglőkről, a borboltos csárdákról, a vegetáriánusoknak ajánlott étkezőhelyekről, továbbá a New Opening, azaz az új nyitású vendéglátóhelyekről. Azt viszont hiányoljuk, hogy a tó körüli halászcsárdák vagy a strandbüféreform vállalkozóinak bisztrói kimaradtak a felsorolásból. Igaz, a lángossütő-, palacsintázó-, hekkárusító helyeket sem tünteti fel az egyébként már önmagában is étvágygerjesztő gasztrotérkép.
Minőség, hitelesség, egész éves nyitvatartás – ezt üzeni a Balatoni Kör által most megjelentett másik olyan kiadvány, amelyben saját térképen mutatják be az üdülőkörzet 41 kihagyhatatlan vendéglátóhelyét. A Balatoni Kört 2014-ben a húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós jelképesen a tó közepén alakította meg azzal a szándékkal, hogy összefogásukkal, a helyi termékekre építő régióközpontú gasztronómiával magasabb szintre emeljék a vendéglátást.
– A vendéglátás minőségi megújulásáért tevékenykedő, elkötelezett vendéglátósok közös munkájával jött létre ez a kiadvány, amelyben azokat az éttermeket, cukrászdákat, pálinkafőző helyeket, borbárokat és borászatokat soroljuk fel, amelyek egész évben jó szívvel hívják és várják a vendégeket – mondta lapunknak Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yacht Klub & Apartments igazgatója.
A strandbüféreform egyik élharcosaként ismert turisztikai vállalkozó arra emlékeztetett, hogy most a Balatoni Kör immár harmadik éve meghirdetett gasztronómiai akciójának, a Kóstold körbe a Balatont! bővített írásos változatát vehetik kézbe a helyi ízek iránt érdeklődők. A kiadvány, amelynek szakmai partnere a Kutyabarát Balaton, a Magyar Konyha Magazin nyári különszámában is olvasható, és letölthető a www.balatoni-kor.hu oldalon.