2024. április 19., péntek, Emma napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/alairtak-felczak-alaprol-szolo-lengyel-magyar-memorandumot-2919583/

Aláírták a Felczak Alapról szóló lengyel-magyar memorandumot

MTI
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Jerzy Snopek lengyel nagykövet szerdán, Budapesten aláírta a Felczak Alapról szóló lengyel-magyar memorandumot.

A tárcavezető, a Fonó Budai Zeneházban tartott, „Együtt táncol, s issza borát” címet viselő lengyel-magyar gálán a magyar táncházat is a két nemzet közötti kapcsolat példájaként említette, hangsúlyozva, hogy az 1960-’70-es években mindkét ország lakói olyan területeket kerestek kultúrájukban, amellyel politikai célok nélkül tudták kifejezni ellenállásukat.

A magyaroknak ez a táncház mozgalom volt, amely azt a kultúrát vitte vissza a néphez, amelyet korábban Bartók és Kodály emelt ki ugyanonnan. A kultúra akkor tud tovább élni, ha egy közösség beépíti az életébe, a táncház ennek a közösségszervezésnek a magyar módja – húzta alá.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy értelmetlen lenne racionális magyarázatot találni az alapvetően szimpátián alapuló magyar-lengyel barátságra. Kiemelte, Lengyelország még akkor is barátja Magyarországnak, ha a két ország érdeke nem mindig esik egybe.

A miniszter hangsúlyozta, Lengyelországnak és Magyarországnak össze kell fogniuk, és minden nap meg kell küzdeniük, ha saját nemzeti közösségeiket meg akarják őrizni a „globális forgószélben”. Szólt arról is, látják miként próbálják szétbontani az „összekapaszkodó V4-eket”, és hogyan erősödik az a „globális hálózat”, amely arra törekszik, hogy gyengítse azokat a gyökereket, amelyek nélkül ez a két nemzet nem tudja elképzelni a jövőt.

Balog Zoltán szólt arról is, a két nem összekötésére Wacław Felczak személye a legalkalmasabb, majd megjegyezte, szeretnék, ha a most aláírt memorandum egy későbbi, a két állam közötti megállapodás alapja lenne.

Jerzy Snopek beszédében áttörésnek nevezte az alapítvány létrehozását, amely szerinte a jövőben a politikai változásoktól függetlenül működhet.

Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul, az alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, az alapítvány célja elsősorban a lengyel-magyar barátság társadalmi bázisának szélesítése, hagyományainak átörökítése a következő generációkra.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.