2024. április 25., csütörtök, Márk napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/ahelyzet/zsarolovirtus-3511769/

Zsarolóvirtus

Ha rászánjuk az időnket és utánanézünk, hogy az Európai Unióban ­miért hozták létre a támogatások rendszerét, akkor nagyjából ilyen meghatározást találunk: a források azt a célt szolgálják, hogy a közösség országai­ban csökkentsék a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket, segítsék az elmaradottabb régiók felzárkózását.

Azt a tételt viszont sehol nem találni, hogy a brüsszeli pénzekkel zsarolni lehet egyes tagállamokat. Az sincs leírva sehol, hogy ha a francia elnöknek nem tetszik például a magyar vagy a lengyel kormány politikája, akkor elzárhatja a pénzcsapot.

Azt viszont rögzítik a szabályok, hogy a kohéziós alapból ­elérhető pénzügyi támogatás felfüggeszthető, ha egy tagállamnak túlságosan nagy a költségvetési hiánya, és nem oldja meg ezt a problémát, illetve nem hozza meg az ehhez szükséges intézkedéseket.

Na, ezzel a gonddal küszködtek hosszú éveken keresztül a franciák is, mert sehogy sem sikerült az előírt három százalék alá szorítaniuk az államháztartási deficitet.

Háromszor is meg kellett hosszabbítani az eredetileg előírt határidőt, amíg valahogy összehozták a számokat. A nagy sikert azt jelentette, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány tíz év elteltével tavaly csökkent első alkalommal az uniós követelmény alá. Hogy az idén is meglesz-e, az erősen kérdéses.

Magyarország ezt 2013-ban érte el, az Orbán-kormány a megválasztása után három év alatt kivezette az országot az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alól. No de mit érdekli ez az Európai Unió nagyhatalmait.

Most az sem számít, hogy a támogatásokért cserébe nincsenek vámok, szabaddá tettük a piacokat, ahol a nyugati mamutcégekkel próbálnak versenyezni a versenyképességben igencsak hátrányban lévő magyar cégek. Így fordulhat elő, hogy amennyi pénzt befizetnek a közös kasszába a fejlettebb államok, a vállalkozásokon keresztül legalább a felét vissza is szedik.

Emmanuel Macron francia elnök most fenyegetőzik, az uniós pénzek megvonásával zsarolja hazánkat, mert nem tetszik neki, hogy nem úgy táncol a demokratikus úton megválasztott magyar kormány, ahogy ő fütyül.

Ehhez társakat is talál, például Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa személyében, aki a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket. Ez jó, de ki határozza meg a jogállamiság krité­riumait, pontosabban ki mondja meg, hogy azok hol, mikor és mennyire sérülnek? És ha sérülnek, akkor büntetésként mennyivel kell megkurtítani az összegeket?

Talán a Sargentinihez hasonló, Soroshoz köthető figurák, civil szervezetek, a liberális média „független” propagandistái találják majd ki, hogy melyik ország mennyi pénzre jogosult? Mondjuk ki: ez agyrém!

Nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a nyugat-európai országok szerint a jogállamiság ma azt jelenti, hogy fogadjuk be a migránsokat. Itt jegyezzük meg, hogy az unió abból a célból jött létre, hogy megakadályozza a szomszédos európai országok közötti véres háborúkat. Magyarul: a béke megteremtésének céljából.

Ha körbenézünk a no-go zónákkal tarkított nyugati és skandináv országokban, akkor a béke nyomaira bizony egyre kevesebb helyen bukkanunk. Mert a korlátok nélkül beengedett bevándorlók sok mindent magukkal hoztak az öreg kontinensre, csak éppen a békét nem.

Tehát tegyük fel a kérdést: kik távolodtak el az unió alapértékei­től? Magyarország, mert ragaszkodik a közösségi szabályok betartásához? A gazdasági és pénzügyi folyamatok fenntarthatóságához, az élhető körülményekhez, az állampolgárok biztonságához?

Vagy azok, akik a liberalizmus oltárán feláldoztak mindent, ami érték és amiért szeretni lehetne Európát?

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.