2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/van-e-rend-rendor-nelkul-2180155/

Van-e rend rendőr nélkül?

Állandó a rendőri jelenlét a budapesti Hős utca környékén. Éjjel-nappal ötven-nyolcvan rendőr járőrözik az utcákon. Augusztus 22. óta van ez így, amióta az 1-es villamos ottani megállójának környékéről huszonegy, pszichoaktív szertől bódult embert szállítottak kórházba.

A Hős utcai telep környékén lebzselő drogterjesztőktől, a vásárlóktól és a lakók nyugalmát zavaró garázdáktól akarják megtisztítani a környéket. És van mit tisztítani! Csak az első három nap alatt 1800 polgárt igazoltattak a környéken, közülük 23 személyt bűncselekmény gyanúja miatt, illetve érvényes körözés alapján elfogtak, s tizenhét olyan embert állítottak elő, akiknél felmerült kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

Belassultság, álmosság, tudatzavar és hányás – ilyen hatásai vannak annak az anyagnak, amit a Hős utcai villamosmegálló környékén terjesztenek. Tele is volt hányással, vizelettel és ürüléknyomokkal a frekventált tömegközlekedési szerepkörű járat megállója. A bódult emberek a villamosok ajtaját lábbal rúgva nyitották ki, az utasokat megfélemlítették, molesztálták, bántalmazták.

Jó most. Csend van, mert sok a rendőr. De meddig?

Mert az említett Hős utca már nagyon régóta Budapest egyik krízisterülete. Szeméthegyek, fényes nappal dülöngélő, drogtól belőtt, zacskóból vegyszert szipuzó fiatalok és felnőttek, óvszerekkel járókelőket ijesztgető gyerekek – ez a jellemző kép. A gettóban élők jelentős része drogfogyasztó, bűnöző életmódot folytat, több gyilkosság történt, és gyakoriak a késelések is. Évekkel ezelőtt egymásra lövöldöztek, történt már áramlopás miatt gázrobbanás és lakástűz is a zónában.

A telep közvetlenül a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Készenléti Rendőrség komplexuma mellett áll – legutóbb a TEK-nek csak a szomszédba kellett átugrania két, Münchenből lopott műkincs lefoglalásához.

Házhoz jön a bűn. Amúgy pedig számomra érthetetlen, hogy a két kiemelt rendőri létesítmény közelében hogyan folyhat így az élet.

A kőbányai önkormányzat évek óta küzd, hogy a Hős utcai társasházak ügyében tiszta jogi helyzetet teremtsen és segítsen az itt élő, nehéz sorba került, de magukért tenni akaró emberek problémáján – nyilatkozza az ügy kapcsán Kőbánya polgármestere. A háztömbök szanálása indokolt lenne, de az önkormányzat keze meg van kötve – teszi hozzá, miközben tudvalevő, hogy a pokoli körülmények miatt a Hős utcai háztömbök tulajdonosainak nagy része a lakását elhagyta, bennük illegális lakásfoglalók élnek, és a bérlők közös költség- és közműdíjtartozása eléri a 200 millió forintot.

A Puskás Ferenc Stadion metrómegálló környéke három kerület határán található. E siralomvölgy sem más, mint a Hős utca közvetlen környéke. Zuglói oldalon egy zöldséges furnérlemez-kalyibája fogadja a metróból kilépőt, oldalát minden reggel hipózzák a felgyülemlett húgy és fekália miatt. Gyakran a rothadó dolgokat tároló kukák bűze nyomja el a fertőtlenítővel kevert szagot. Szerencsevadászok, munkakerülők, hajléktalanok tanyáznak itt. Szemét mindenütt, a BKV-épület melletti járdalapok alatti résekben emberek alszanak. Örül a metró utasa, ha jó levegőhöz jut, s biztos távolságban tudja magát.

A X. kerületi rész, ahol a Hős utcai tömbök találhatók, mintha nem is tartozna Kőbányához, ugyanis a vasút vonala választja el a kerület többi részétől. Gazdátlan. És eldobott csikkek, fecskendős tűk, villanyoszlopok oldalrekeszeibe behajigált sörösdobozok és sok szemét jellemzi a körút túloldalán fekvő Józsefváros ezen részét is. A Stróbl Alajos utcában elárvult, rendszám nélküli rozsdás autó. Ajtajait rég lefeszítették, új funkciójára jellemzően elől sörösüvegek, hátul az ülésen egy tekercs vécépapír.

Ha már a Hős utcai gettót nem számolják fel, a Puskás Ferenc Stadion környékét nem rendezik, s nincs rend, kellene az egész környékre állandóra úgy ötszáz rendőr!

Hirdetés

Kiemelt

A „fajtabeliek” és a „vagonok” – újabb jobbikos hangfelvétel

Balasi András, a Jobbik V. kerületi képviselője és Papp Sándor Zoltán, a szarvasi Jobbik alapítója bizonyos „fajtabeli” emberek bevagonírozásáról és deportálásáról beszélt.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!