2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/valasz-meg-kesik-1700833/

A válasz még késik

Fundamentalisták és modernisták vitája az evolúcióról

Az Egyesült Államok Tennessee államának Dayton városában 1925-ben perbe fogtak egy gimnáziumi helyettesítő tanárt, egy bizonyos John T. Scopest, akit a helyi ügyészség azzal vádolt meg, hogy a tanár megszegte az állam törvényeit, mert a biológiaórán Darwin evolúciós elméletét tanította a diákoknak, ami az államilag támogatott iskolákban tilos volt. Kezdetét vette a híres majomper (Scopes Monkey Trial), amely az egész világ érdeklődését felkeltette, és újságírók tucatjai tudósítottak élőben a per során.

A vádlottat végül bűnösnek mondták ki, és száz dollár pénzbüntetésre kötelezték, amit azonban a bíróság által elkövetett technikai hiba miatt nem kellett befizetnie. A pert nyilvános viták követték, ahol a két szekértábor, a fundamentalisták és a modernisták estek egymásnak. A modernista nézet szerint a teremtés nincs ellentétben az evolúciós elmélettel, de a fundamentalisták ezt soha nem ismerték el, és a Bibliában írt teremtéstörténetet tartják az egyetlen igaz magyarázatnak.

A vita a mai napig tart, és Amerikában például kifejezetten sok tudós és művész hisz a fundamentalista irányzatban. Egypár évvel ezelőtt az egyik legtekintélyesebb amerikai magazin, a The New York Review of Books, amelyben Amerika és a világ vezető bölcsészei és tudósai publikálnak, egy egész oldalas hirdetésben tett hitet a fundamentalista nézet mellett.

Ugyanakkor létezik olyan „elmélet” is, amely szerint valamiféle földön kívüli beavatkozás hatására keletkezett az ember, pontosabban a Homo sapiens. A hatvanas években különböző, néha képtelennek tűnő elméletek láttak napvilágot az üggyel kapcsolatban. Erich von Däniken svájci író például egy olyan paleoasztronatikai elmélettel állt elő, ami szerint intelligens lények jártak a Földön, akik a saját képmásukra teremtették az embert, és akik majd egyszer visszatérnek, hogy ismét kapcsolatba lépjenek velünk.

De voltak olyan komoly tudósok is, például Carl Sagan csillagász, aki abban hitt, hogy léteznie kell más életformáknak is rajtunk kívül a világegyetemben. Ez utóbbit azóta sem cáfolni, sem pedig megerősíteni nem sikerült. Korunk legnagyobb asztrofizikusa, Stephen Hawking ugyan nem áll az elmélet mellé, ám azt állítja, hogy az emberiség már kinőtte a fundamentalista világképet, és csak saját tudására támaszkodhat a kozmosz megértéséhez.

Az a prótagoraszi állítás, amely szerint mindennek csak egy mércéje van, és az az ember, azonban nem győzött meg mindenkit, különösen nem egy olyan hollywoodi rendezőt és társait, mint Ridley Scott. Az Alien (Idegen, értsd: földön kívüli lény) című nagyszabású filmeposz összesen hat részéből három az ő nevéhez fűződik, és noha a horrorisztikus sci-fi-drámában végigpásztázta a világűrt értelmes lények után kutatva, csak pusztító szörnyeket talált. A sorozat utolsó előtti darabjában, a Prometheusban már összeállt a filozófiai igény és a tudományos lehetőség, hogy a világűr mélyén megtalálják az emberiség teremtőit, azonban a sztori tragikus véget ért, amikor a kutatók rájöttek, hogy teremtőink meg akarják semmisíteni az emberiséget. Az egyetlen élve maradt űrhajós biztosította a folytatást, s ezután a bolygón maradt szörny lesz az, amire majd rátalál a későbbi teherszállító űrhajó legénysége, A nyolcadik utas: a Halál című első részben.

Az eredetileg 1979-ben bemutatott első darabnak most került a mozikba az Alien: Covenant című zárórésze, ennek alapján akár újult erővel lángolhatnak fel az emberiség kialakulásáról-teremtéséről szóló viták, és nem csak a filmvásznakon.

Hit és tudás – két olyan alapfogalom, amely egymásnak ellentmondani látszik, de talán az emberi evolúció egy nap majd eljut arra a pontra, ahol a kettőt együttesen alkalmazva megkapja az áhított választ.

A szerző politológus

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!