2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/miert-sunyi-heti-valasz-1720381/?utm_campaign=mandiner_201707&utm_medium=link&utm_source=mandiner

Miért sunyi a Heti Válasz?

Évekig dolgoztak Simicskának Orbánért a Jobbik ellen, most meg Orbán ellen a Jobbikért

Csúnyán elbizonytalanodott a magyar értelmiség. Megírta a Heti Válasz, hogy a genderelmélettel nincs baj, csak a bunkó kormány nem érti a tudományos trendeket. Maga a frissen újraválasztott MTA-elnök magyarázza az Orbán Viktor által félrevezetett tömegeknek, hogy a magyar kormány elrúgja magától Európát.

A Heti Válasz sietve lejegyzetelte a CEU-ügyben azonnal a Soros Dzsordzsi bácsi ölébe kuporodó Lovász László szavait. Hisz tudjuk, a bölcs hetilap mindig csenget egy picit, mióta félrecsúszott a kétharmad, és a kormányzás szakadékba vitte az országot. Méltatlan, hogy nem vettük észre, hogy a Heti Válasz a magyar jogállam zsinórmértéke, élő lelkiismerete lett, ahol a demokrácia-GPS olyan pontos, hogy az Alkotmánybíróságnak a lap utóbbi két évfolyamát hozzá kéne fűznie az alaptörvényhez.

Az újság persze időnként nagyon el tud szállni saját felsőbbrendűségétől, de ilyen szellemi és erkölcsi fölénnyel ki nem? És az is megbocsátható, hogy a cikkek szóközeiből is süt az elitizmus, és annyira látványos az elemelkedés a mucsai jobboldaltól, hogy a szerkesztőségben nincs már senki, aki ne gumikesztyűben pötyögné le a klaviatúrán a Fidesz szót. De értsük meg, jelen körülmények között ez a szakmaiság!

Nyakunkon a fenyegető illiberalizmus, az oroszok már a szerverszobában, a polgári értékeket védeni, menteni kell csoda bátran. És a magyarázatok szerint a sajtószabadság megóvásához kizárólag a Fidesz-érában meggazdagodó, korábban gazdasági teljhatalommal bíró milliárdos rendelkezik kellő erkölcsi alappal.

Simicska egész előéletével rászolgált a nemes feladatra, elvégre épp ő volt az, aki létrehozta az ellenzék által fideszes propagandagépezetnek nevezett jobboldali médiaportfóliót. A nagyvállalkozó amúgy keni-vágja a médiát, mindig kellő átgondoltsággal nyilatkozik (lásd „Orbán egy g..i”), az újságíró szakmai-ságot tiszteletben tartja („Kib…ok minden orbánistát”), és képes egy nap alatt bármely sajtóterméknél 180 fokos fordulatot levezényelni.

Kifinomult módszereivel és szuggesztív egyéniségével akár egy mértékadó lakberendezési magazint is pikkpakk átformál Orbán elleni hecclappá. A Heti Válasznál azonban nagyon erőlködnie sem kellett. A stáb sokat nem dilemmázott, elfogadta az előzőekkel teljesen ellentétes irányelveket. A szerkesztőség gyorsan ki is alakította a szájhúzogató-fejcsóváló, „mi vagyunk a jobboldal felkent kritikusai” attitűdöt, amely csak Szörényi Leventének nem átlátszó, amúgy mindenki másnak igen.

Persze esős napokon elnevetgél az ember a lázas erőlködésen, de sajnos ők ezt komolyan gondolják. A Válaszban ugyanis az számít szakmai bravúrnak, ha szolgaian közvetítik az áljobboldali vészmadár-értelmiség kétségbeesését, majd masszív tiborczozó moralizálásba csapnak át. Az ilyen hangvétel nem annyira hamis ugyan, mint amikor a holokauszt-emlékművet köpködők ünneplik a hanukát, de azért ordenáré képmutatás.

De ha már Jobbik, akkor megint Simicska.
Volna itt ez a médiaválság, vagy mi, amelynek egyik lényeges válságtünete az Orbán-kormány volt szóvivőjével felálló egykori konzervatív hetilap. Mióta Opciós Lajos megtorló akciója során ledobta a sajtószabadság taktikai atomját a médiára, az addig gyengélkedőre szorult jobbos újságíró-középszer korlátlan Orbán-ellenességgel épít magának karriert.

Ők azok, akik egy CEU sorsán kesergő és egy Orbán Ráhel-ező poszt között bekajálják még azt is, hogy Lajos megvédi a magyar haza Indexét, mielőtt az állami zsarolómédia-vírus cirill betűssé tenné az egész internetet. Ők azok, akik mélyen hallgatnak arról, hogyan gazdagodott meg Simicska, Fonyó vagy Nyerges, nehogy az analógia gyengítse a Mészáros Lőrinc-ezést. (Ilyen az, amikor az oligarcha hózentrógere visszacsap.)

Ők azok, akik egykor vérjobbosok voltak rovásírásos tetkóval, de ma már Simicska-újságíróként Kálmán Olgával pusziszkodnak a Hír TV-ben. Hirtelen migránspártiak lettek, elborzasztja őket a kerítés, 444-es cikkeket linkelgetnek a Facebookon, és persze hányingerük van Orbán propagandamédiájától. Arról már nem szívesen beszélnek, hogy évekig dolgoztak Simicskának Orbánért, és a Jobbik ellen, most meg Orbán ellen, a Jobbikért – az ugyanis egy kicsit belezavarna az önfelmentésbe.

Az árulást nem lehet megmagyarázni, de ők mégis kitartóan próbálják. Milyen árulás? Ugyan már! Hiszen ők évekkel ezelőtt megmondták, hogy a Fidesz rossz irányba viszi az országot, csak elnyomták őket a pártkatonák. A G-nap szinte megváltás volt számukra. Amikor Simicska két üveg whisky után elindult Pestre, hogy „kiba…k minden orbánistát”, akkor ők vigyázzba állva várták a hős felszabadító csapatokat. Az új elvtársak azonban nemcsak egyszer kértek valamit, hanem onnantól kezdve mindig. De nincs is ezzel baj, ha az ember a bankszámlát nézi, és nem a tükröt.

Apropó bankszámla. A Heti Válasz honlapja nemrég arról közölt sugalmazó cikket, milyen szép nagy irodája van a kormányfő veje megbízásában álló ügyvédnek. És ha ők ezt sugallják, akkor biztos az egész épület bűzlik a korrupciótól. Mert, ugye, Heti Válasz-os alapvetés, hogy az Orbán-rendszer annyira korrupt, hogy aki állami megrendeléshez jut, az lop. Pláne, ha rokon. Hát legyen! A Népszava kedden arról írt, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Heti Válasz főszerkesztőjének lánya, Borókai Flóra által irányított céggel 210 millió forintos keretszerződést kötött a Magyar Nemzeti Bank.

Akkor most Borókaiék lopnak? Nem tudjuk. Majd a Heti Válasz szerkesztősége eldönti. Azt viszont el kell ismerni, hogy volt Fidesz-kormány-szóvivőként beleállni Simicska Orbán elleni bosszúhadjáratába, és non-stop korrupció vádjával mocskolni a Fideszt, miközben a családtag 210 milliós szerződést kap az államtól, ahhoz erős jellem kell. A Heti Válasz erkölcsi értékrendjét és hírérzékenységét tekintve ez lehetne akár címlapsztori is.

A szerző az Echo TV vezérigazgató-helyettese, 2004-től 2010-ig a Hír TV hírigazgatója, 2010 decembere és 2015 februárja között a csatorna vezérigazgató-helyettese volt. A G-napon, a tulajdonos által elvárt 180 fokos politikai fordulat miatt mondott le.

Kiemelt

Magyaros orosz rulett

A közönség nem bírta csendben, többször is rázendített a „Nagy Viktor! Nagy Viktor!” szövegű magyar népdalra, fűszerezve egy kis „Szép volt, fiúk!”-kal.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!