2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/maradjunk-kampanyban-jozanok-2660500/

Maradjunk a kampányban is józanok!

Azt sejtettük, hogy ádáz választási kampány elé néz áprilisig az ország, de talán azt nem mertük gondolni sem, ami már eddig is történt. Olyan sötét, isten- és embertelen mondatok, nyilatkozatok törtek elő egyesekből, amit egy kicsit is józanul gondolkodó polgár szemlesütve próbál nem tudomásul venni. Ilyen nincs! – kiálthatna fel, de mégis van.

Hogyan történhet meg, hogy egy médiakonferencián az előadó nyilvánosan azon sajnálkozik, hogy lapunk főmunkatársa még mindig életben van? Hogyan fordulhat elő, hogy arról értekezhet valaki egy tévéműsorban, hogy a miniszterelnök rendszeresen összeveri a feleségét, akit a kecskeméti kórházban kell „összerakni”?

Hogyan vizionálhat valaki egy újság hasábjain arról, hogy a kormány akár el is halaszthatná a választást, mert néhány robbantás után a hívei könyörögni fognak a szükségállapotért? Hogyan vetemedhet valaki arra, hogy a jelenlegi miniszterelnöknek azt tanácsolja, lépjen le, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára jutni? Vajon tudják-e ezek az emberek, hogy valójában gyilkosok? Mert ők gondolatban megölték Magyarország törvényes úton megválasztott kormányfőjét. A szívükben gyilkos indulatok uralkodnak, és ennek hangot is adnak.

Ők lennének azok az értelmiségiek, akikre fel kellene nézni? Ők nevelnék a népüket építő életre? Ők nevezik Orbán Viktort gyűlöletkeltőnek és megosztónak?

Itt és most meg kellene állni, és végleg felhagyni ezekkel a cselekedetekkel. Jó lenne hinni, hogy ez nem pusztába kiáltott szó. Mert valójában arra látni nagyobb esélyt, hogy ezen a színvonalon folytatódik tovább a kampány, már ha ezt a szó szoros értelmében politikai kampányolásnak lehet nevezni. Arról már nem is beszélve, hogy vannak olyan orgánumok, melyek még felületet is adnak – ha finoman fogalmazok – az alpári stílusnak.

Hosszú évek óta írom a cikkeimet a jobboldali, konzervatív újságok hasábjain. Össze sem lehet számolni, hányszor támadtak minket gyűlöletbeszéddel. Biztosan előfordult, hogy másokat bántó gondolatok születtek. A fent idézett mondatokhoz hasonlóra azonban én nem emlékszem. Ha tévedek, azért már előre bocsánatot kérek, de még csak nem is rémlik, hogy hangot adhatott bárki is nálunk olyan fantáziáknak, amely a politikai ellenfelek kivégzéséről, híveinek lámpavasra lógatásáról szólt.

Megengedem magamnak azt a feltételezést, hogy a médiahatóság most sem megy el szó nélkül az uszító nyilatkozatok mellett. A megoldást azonban ne a médiahatóságtól és bármilyen más intézménytől várjunk. Még csak ne is azoktól, akik ilyenekre vetemednek, és egyszer majd talán ők is bocsánatot kérnek. Nem szoktak.

Arra kérném minden polgártársamat, függetlenül attól, hogy melyik pártot támogatja, hogy saját szívében határolódjon el a gyilkos mondatoktól! Ne engedjük magunkba áramlani azt a sok mocskot, amit naponta olvasunk, hallunk, mert méregként hatnak. Bár Magyarországon éltem le eddigi életemet, a híradásokból én is tudom, hogy más államokban sem kímélik egymást a választási hajrában, gondoljunk csak az Egyesült Államokra. De ne legyen már kötelező nekünk is így tenni!

Ne tartsuk már ezt a stílust normálisnak! Tudom, hogy a hatalomért általában ádáz küzdelem zajlik, ezt olvasni a történelemkönyvek hasábjain is. Ez minden bizonnyal mindig így is lesz, amíg az ember szívét nem az Isten, hanem a saját akarata irányítja.

Aki hívő, az Istennek, aki nem, a gondviselőnek vagy bárki másnak hálát adhat azért, hogy a hosszúra nyúlt diktatúra évei után demokráciában élhetünk. Négyévente dönthetünk arról, hogy kik kormányozzák az országot. Ezért most is mindenkit arra biztatok, hogy éljen a demokratikus jogával, menjen majd el szavazni, és lelkiismerete szerint voksoljon arra a pártra, amelyik számára a legszimpatikusabb. Lehet otthon és bárhol politikai vitát folytatni, de azt ne engedjük meg magunknak, hogy olyan mélységekbe jussunk, mint a fenti idézetek szerzői. Mentesítsük magunkat a gyűlölettől, amennyire csak tudjuk, ne fertőzzük meg a saját és embertársunk lelkét.

Még akkor sem, ha a választás következménye korántsem elhanyagolható. Sorsfordító időket élünk. Nemcsak a gazdasági eredmények kerülhetnek veszélybe, hanem kulturális és történelmi gyökereinket is elvághatják. Eljöhet az az idő, amikor a megszokott otthonunk eltűnik. Idegenek leszünk saját országunkban. Sajnos, ezt tőlünk nyugatabbra többen elmondhatják. Ezzel azonban még véletlenül sem arra akarok utalni, hogy fordítsunk hátat a valóban segítségre szoruló menekülteknek, érkezzenek bárhonnan is. Határa azonban mindennek van, pillanatnyilag még Magyarországnak is. Amíg saját határaink között élünk, egy szuverén állam polgárai vagyunk.

Órási erők feszülnek egymásnak, és a 2018-as szavazás eredményét nemcsak mi, hanem külföldön is kíváncsian várják. Ha a mostani erők maradnak hatalmon, akkor nem gyarapszik majd az Európai Egyesült Államokban hívők tábora. Ezért a tét talán a korábbiaknál is nagyobb. De ez ne mentsen fel senkit, ne engedjünk a gyilkos ösztönnek! Maradjunk józanok, mert erre most talán nagyobb szükség van, mint valaha.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!