2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/macron-nyomaszto-kihivasai-1676623/

Macron nyomasztó kihívásai

A franciaországi elnökválasztás második fordulóját a centrista, de politikai-ideológiai szempontból szociálliberális Emmanuel Macron nyerte meg. A Nemzeti Front (Front National) jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,9 százalékával a második helyen végzett. Az elnökválasztás érdekessége, hogy az V. Köztársaság történetében igen magas (több mint 3,5 millió) volt az érvénytelenül leadott szavazatok száma. Másrészt a választópolgárok közel 25 százaléka nem vett részt az elnökválasztás második fordulójában, ami azt mutatja, hogy a francia társadalom kiábrándult a jelenlegi politikai elitből.

Macron győzelme három fő tényezővel magyarázható.

Sikerült maga mellé állítania a középosztály (főleg a 3000 eurónál magasabb havi jövedelemmel rendelkező társadalmi rétegek) mellett a bevándorlók jelentős részét. A szélsőjobboldali, nacionalista és EU-ellenes veszély ­miatt a jobboldali Köztársaságiak (UMP) és a baloldali szocialisták között létrejött az összefogás, amelynek során mindkét párt szavazói a mérsékelt és pragmatikus jelöltet támogatták, a radikális változtatásokat hangoztató Marine Le Pennel és a Nemzeti Fronttal szemben. Végül Macron számára komoly előnyt jelentett, hogy az európai integráció iránti elkötelezettsége miatt a vezető európai politikusok (Jean-Claude Juncker és Angela Merkel) már előre, maximális támogatásukról biztosították.

A Nemzeti Front veresége ellenére az elmúlt két évtized egyik legjobb választási eredményét érte el. Marine Le Pen pártja a második fordulóban több mint 10 millió szavazattal jelenleg a legnagyobb ellenzéki erő Franciaországban. Ugyanakkor a Front National és elnökjelöltjének megválasztási esélyeit nagymértékben rontotta a jobboldali Köztársaságiak és baloldali szocialisták közötti összefogás, amelynek célja Marine Le Pen megválasztásának megakadályozása volt.

A Nemzeti Front vezető politikusa hiába mondott le április 25-én a pártelnöki tisztségéről, és igyekezett kerülni a két választási forduló közötti kampányidőszakban Franciaország euróövezetből való rendezett és szabályozott kilépéséről korábban hangoztatott álláspontját, mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy a középosztály támogatását megszerezze. A pártnak nem sikerült megszabadulnia a francia és nemzetközi sajtóban gyakran hangoztatott vádaktól, melyek szerint antiszemita, rasszista, továbbá Európa-ellenes.

Az elnökválasztás nagy vesztese mégsem Marine Le Pen, hanem a hagyományos politikai erők, a Köztársaságiak és a francia szocialisták (PS). A Köztársaságiak jelöltjének, Francois Fillonnak rossz választási szereplésében szerepet játszott családtagjainak tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt múlt év végén kitört botrány, amely megtépázta a francia államfőválasztás korábbi fő esélyesének tekintélyét. A Köztársaságiak emellett nem tudták megszólítani és mozgósítani a középosztály szavazóit, akik közül sokan inkább a centrista jelöltre, Emmanuel Macronra szavaztak.

Másrészt a szavazás megmutatta, hogy a politikai baloldal is elvesztette korábbi befolyását, mivel államfőjelöltjük, Benoit Hamon, a jobboldali Francois Fillonhoz hasonlóan, be sem került a második fordulóba. A Szocialista Párt és Francois Hollande államfő támogatottsága az elmúlt időszakban mélypontot ért el, amely a Franciaországban végrehajtott terrortámadásokkal és a bevándorlással kapcsolatosan az ország nemzetbiztonságát érintő kihívásokkal magyarázható.

Az új köztársasági elnök számára gazdasági téren az egyik legfontosabb kérdést a munka törvénykönyvének megreformálása és a vállalatok társasági adójának, valamint adminisztratív terheinek csökkentése mellett Franciaország versenyképességének javítása jelenti. A belpolitikában Macron szorgalmazza a francia közélet megtisztítását és a korrupciógyanús ügyekben a határozottabb fellépést. A Fillon-ügy miatt Macron meg akarja tiltani, hogy a képviselők családtagjaikat alkalmazzák, illetve azok tanácsadók lehessenek. Végül európai uniós politikájában szorosan együtt kíván működni Németországgal és a többi tagállammal az integrációs szervezetet érintő globális kihívások (bevándorlás és terrorizmus) megoldása, továbbá az euróövezet tagországai számára közös költségvetés megteremtése és a gazdasági kormányzás megerősítése érdekében.

Jóllehet Emmanuel Macron fölényesen megnyerte az elnökválasztást, de a nemzetgyűlésben stabil parlamenti többségre lesz szükség ahhoz, hogy keresztülvigye reformtörekvéseit. Június 11-én és 18-án nemzetgyűlési választásokra kerül sor. Ennek során Macron En Marche! mozgalmának meg kell szereznie nemcsak a Szocialista Párt jobbszárnyának, hanem a Köztársaságiak baloldali szárnyának támogatását is, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak.

A szerző tudományos főmunkatárs, Budapesti Gazdasági Egyetem

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!