2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/letelepedesi-statust-kinalunk-1873714/

Letelepedési státust kínálunk

Méltányos ajánlat az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgároknak

A múlt héten először találkoztam Michel Barnier-val, hogy hivatalosan is megkezdjük a tárgyalásokat az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásáról. A találkozó során világosan kifejtettem: első számú prioritásunk, hogy az Egyesült Királyságban élő ­uniós állampolgároknak, illetve az Európai Unióban élő brit állampolgároknak bizonyosságot nyújtsunk jogaikat illetően. Örülök, hogy az EU egyetértett azzal a megközelítéssel, hogy ezt a kérdést az elsők között rendezzük a tárgyalások során. Ennek megfelelően az Egyesült Királyság egy részletes dokumentumban foglalta össze az ezzel kapcsolatos javaslatait.

Hárommillió uniós állampolgár, köztük több tízezer magyar talált otthonra az Egyesült Királyságban. Ők mind hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, és megérdemlik, hogy a lehető legtöbb bizonyossággal tekinthessenek a jövőjükbe.

A Magyarországon élő és dolgozó brit állampolgárokon túl 2016-ban rekordszámú, 710 ezer brit turista látogatott Magyarországra, miközben az Egyesült Királyság jelenleg a külföldön tanuló magyar egyetemi hallgatók második legkedveltebb célpontja. Most, hogy a brexittárgyalások elkezdődtek, szeretném ismertetni az Egyesült Királyság javaslatait az országunkban élő, nagyra becsült uniós állampolgárok jogainak biztosítására vonatkozóan. Azonban ez csak úgy igazságos, ha egy olyan megállapodás születik, amely hasonlóképpen, a viszonosság elvén biztosítja a több mint egymillió EU-ban élő brit állampolgár jogait is.

Elismerem, hogy az utóbbi időszakban sok bizonytalansággal kellett szembenézniük az Egyesült Királyságban élő magyaroknak és családtagjaiknak, barátaiknak. Ezt a helyzetet nehezítette az is, hogy számos tévhit látott napvilágot szándékainkat illetően. Ezt szeretném most tisztázni. Az Egyesült Királyság egy toleráns, nyitott és sokszínű ország, és a jövőben is az marad. Szeretnénk lehetővé tenni, hogy azok a magyarok, akik országunkat választották otthonuknak, ezután is nehézség nélkül maradhassanak. Elismerjük hozzájárulásukat országunkhoz.
Szeretnénk biztosítani az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jelenlegi státusát és életük zavartalan folytatását. Ezért minden uniós állampolgárt egyenlően fogunk kezelni, és nem fogunk különbséget tenni az egyes tagállamok állampolgárai között. Szándékunk, hogy az egy bizonyos időpontig az Egyesült Királyságban letelepedett, jogkövető uniós állampolgárok, valamint családjaik úgynevezett letelepedési státust kérvényezhessenek. Úgy gondoljuk, hogy ez az időpont legkorábban 2017. március 29., legkésőbb pedig az a nap kell hogy legyen, amikor az Egyesült Királyság hivatalosan is kilép az Európai Unióból.

Mindaddig, ameddig ezen uniós állampolgárok az Egyesült Királyságban szeretnének élni, nem kell bevándorlási kritériumoknak megfelelniük a letelepedéshez. Ez azt jelenti, hogy szabadon dolgozhatnak és tanulhatnak az Egyesült Királyságban, hozzáférhetnek az egészségügyi ellátáshoz, jogosultak lesznek a különböző juttatásokra, nyugdíjra és szociális lakhatásra éppúgy, mint a brit állampolgárok. Mindezt azért szeretnénk biztosítani, mert úgy hisszük, hogy ez a helyes. Továbbra is szívesen látjuk mindazon uniós és nem uniós állampolgárokat, akik szeretnének az Egyesült Királyságba jönni és dolgozni.

Türelmi időt szeretnénk biztosítani a kilépésünket követő azon időszakra, ameddig az emberek megszerzik a letelepedésükhöz szükséges engedélyeket, hogy elkerüljük az unión belüli szabad mozgás megszűnése és a letelepedési státus megszerzése közötti joghézagot.

Ez azt jelenti, hogy az uniós állampolgárok az Egyesült Királyságban maradhatnak ez alatt az átmeneti időszak alatt, áthidalva azt a periódust, amíg megszerzik a letelepedéshez szükséges papírokat. Emellett szeretnénk bevezetni egy önkéntes alapú rendszert is, amelynek keretein belül az arra jogosult uniós állampolgárok még az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése előtt kérvényezhetik a letelepedési engedélyüket, ezzel is csökkentve a bizonytalanságot és lehetővé téve a lehető leggördülékenyebb és leghatékonyabb átmenetet.

Ez egy méltányos ajánlat, mellyel szeretnénk elismerni az uniós állampolgárok nélkülözhetetlen hozzájárulását országunkhoz. Mert gyermekeink együtt járnak iskolába, családjaink és barátaink egymás országában vakációznak és együtt dolgoznak kórházainkban és hivatalainkban. Vállvetve nézünk szembe a nehézségekkel.

Reméljük, hogy ez a megállapodás éppúgy vonatkozik majd a Magyarországon élő britekre is, mert az ő hozzájárulásuk is hasonlóképp fontos. Ezért törekszünk arra, hogy a megállapodás kölcsönös legyen, az emberek érdekeit szem előtt tartva.

Az elmúlt évben az európai vezetőkkel történt egyeztetéseim során világossá vált, hogy az állampolgárok félelmeinek eloszlatása és jogaik rendezése mindkét fél számára elsőbbséget élvez. Így amikor budapesti látogatásom során találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel, az elsők között egyeztettünk erről a kérdésről. Nincs kétségem afelől, hogy ez a célkitűzés megvalósítható.

Az Európai Unióból való kilépésünk után is szívesen látjuk önöket országunkban, továbbra is vásárolunk majd magyar termékeket, és szeretnénk eladni önöknek a miénket. Turistaként pedig a jövőben is látogatjuk majd csodás városaikat.

A brexit messze nem a kapcsolatunk végét jelenti – csak egy új fejezetét annak. Az Egyesült Királyság és Európa történelme a kezdetektől össze van kötve, csakúgy, mint a jövőnk. Bízom benne, hogy ez a méltányos ajánlat tükrözi a tárgyalásokhoz való jóhiszemű hozzáállásunkat, és arra vonatkozó ambíciónkat, hogy mély, különleges partnerségi kapcsolatot alakítsunk ki az Európai Unióval.

A szerző az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésért felelős minisztere

Hirdetés

Kiemelt

Kétszáz fölé emelkedett a mexikói földrengés halálos áldozatainak száma

A halálos áldozatok számáról Luis Felipe Fuente, a mexikói polgári védelem vezetője Twitter-üzenetében tájékoztatott. A legnagyobb bajt Mexikóvárosban okozta a földrengés.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!