2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/ha-en-elnok-lennek-2472484/

Ha én elnök lennék…

Könnyű nekem, soha nem leszek az. Sem téesz-elnök, sem miniszterelnök, sem párt-, sem államelnök. Egyáltalán.
De ha elnök lennék. Hmmmm…

Akkor elnök lennék. És annyit dolgoznék az emberekért, hogy aligha jutna időm az emberekre. Mondjuk, őszinte és kemény munkával csinálnék valami semmit, mert nem az én hibám, tényleg, vannak elnökebbek, ilyen a világ rendje. Na jó, akkor is elnök lennék, akkor is, ha csak polgármester. Valahol az is elnök, ahogyan a szentmártoni közbirtokosságnak is van elnöke és az Egyesült Államoknak is, de a szentmártoninak nehezebb.

Ha én elnök lennék… Ismerős a dal a Hegedűs a háztetőn-ből? „Jaga diga-diga-domm… tartana a nagy daj-daj…”. Hát tart. Nézem Trumpot. Nézem ezt a kimzsongakármit. Nézem a bolívot. Nézem a merkelő fehérnépet. Nézem, nézem. Nézem, ezzel maradok, majd megforgatom a vizet az eltett savanyú káposztámban. Mert az biztos. Ha nem fagy. De szerintem fagyni fog. Nézem helyben is. Kicsivel jobb a helyzet. Kicsivel. Itt legalább szót értünk egymással, mint Szulejmán a magyar főurakkal. A Héttoronyban is adtak enni.

Ha én elnök lennék… akkor is póráz lenne rajtam. Ez ilyen. Ha én elnök lennék, lelőnének. Ilyen is volt már, és olyan is, hogy ha én elnök lennék, mennyit lelövetnék… Ha én elnök lennék… a macskáim akkor is felébresztenének hajnali ötkor, és ugyanúgy megfőzném a tyúkhúslevest, és ugyanúgy megsimogatnám a feleségem.

Közben aláírok néhány kivégzést.

De hát mindenkiből nem lehet elnök. Van, akiből ülnök lesz, és van, akiből hátnok. Ez természeti törvény. És van, aki csak álldogál, üldögél, fekdegél. És mosolyog. De az is lehet, ha elnök lennék, álnok lennék. Miért ne? Megtehetném…

És visszatérve a csodás tejesemberhez: ha én elnök lennék… Hát, azt hiszem, mindjárt bölcs lennék, és tanácsomat lesnék. Talán ezért lennék tanácselnök. Persze csak ha elnök lennék… (Jut eszembe, ül a csíkmindszentábrahámi tanácselnök a homoródkeresztúri elnökkel, pálinkázgatnak, azt mondja az egyik: – Te, hallottad? Lelőtték Kennedyt! Mire a másik: Hát igen, ilyen nekünk, az elnököknek a sorsa.)

Igen. Tehát inkább nem leszek elnök. Szeretnék, de nem. Mert ha én elnök lennék, olyan szeretnék lenni, mint ők. Ezért nem leszek soha elnök. Azt is tudom, megértem, ha én nem, helyettem jön egy másik, aki rosszabb lesz, mint én, és ezzel semmi baj nincs, Hammurápi óta, ötezer éve ilyen a világ.
Jaj, Istenem, ha én elnök lennék… na az lenne a vég. Nyilván nem értek hozzá. De ha elnök lennék, az bizonyos, ilyent nem mernék leírni.

Már ezért megéri.

A szerző író

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!