2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/elet-az-union-tul-marad-a-szoros-partnerseg-1597957/

Élet az unión túl: marad a szoros partnerség

Világos üzenettel érkezem első magyarországi látogatásomra mint az Európai Unióból történő kilépésért felelős miniszter: miközben elhagyjuk az Európai Uniót, nem fordítunk hátat Európának. Az Egyesült Királyság és Magyarország között erős és tartós kapcsolat van; feltett szándékom, hogy ez a kilépésünk után is így legyen. Mert az Egyesült Királyság számára az Európai Unió elhagyása nem azt jelenti, hogy felvonjunk magunk mögött a hidat – éppen ellenkezőleg.

Egy új, elmélyült és különleges partnerséget szeretnénk az Európai Unióban maradó 27 tagállammal, aminek alapját a közös történelmünk, közös gyarapodásunk, közös biztonságunk és közös értékeink képezik. Ezért budapesti látogatásom során arról fogok majd tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, hogy miként tudja az Egyesült Királyság és Magyarország elmélyíteni a kapcsolatait. Jelenleg az Egyesült Királyság az ötödik legnagyobb befektető Magyarországon, ennek köszönhetően 55 ezer munkahely jött létre a kereskedelem, a távközlés, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar területén.

2015-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalmunk elérte az 1300 milliárd forintot. Ebből kitűnik, hogy senkinek sem áll érdekében új akadályokat építeni a kereskedelem útjába. Én pedig biztosíthatom az olvasókat, hogy továbbra is szeretnénk Magyarországtól árukat és szolgáltatásokat vásárolni, illetve önöknek értékesíteni a mieinket. A világ többi része gyanakodva fogadná, ha nem tudnánk a lehető legszabadabb kereskedelem folytatását lehetővé tévő megállapodásra jutni.

Az Egyesült Királyság továbbra is kifelé tekintő, globális beállítottságú ország marad, amely széles körű üzleti lehetőségeket nyújt az Európai Unióban működő vállalkozások számára. Ennek előmozdítása érdekében merész és ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére törekszünk az Európai Unióval, olyanra, amely egyaránt szolgálja a magyar és a brit vállalkozások érdekeit. Célunk, hogy ez a jövőbeni kapcsolatunkról szóló megállapodás az 50. cikkely rendelkezéseiben meghatározott kétéves időtartamon belül létrejöjjön – ez bizonyosságot és egyértelműséget jelenthet a magyar és brit befektetők számára egyaránt. A tavaly Londonban útjára indított Brit–Magyar Üzleti Tanács jó eszköz lehet a vállalkozások támogatására ebben a folyamatban.

Azonban nem csak a kereskedelmi kapcsolataink fontosak. 2016-ban rekordszámú, 710 ezer brit turista érkezett Magyarországra, miközben az Egyesült Királyság ebben a pillanatban a külföldön tanuló magyar egyetemi hallgatók második legkedveltebb célpontja. Ráadásul több tízezer magyar választotta az Egyesült Királyságot ottho­nául, és elismerjük azt a fontos hozzájárulást, amit társadalmunkhoz, gazdaságunkhoz és világszintű egyetemeinkhez tettek.

Tudom, hogy ők bizonyosságot szeretnének a jogaikkal kapcsolatban azt követően, hogy az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, csakúgy, mint azok a britek, akik Európában építettek maguknak életet és karriert. Az Egyesült Királyság a lehető leghamarabb szeretne megállapodásra jutni az EU-s országok állampolgárai­nak az Egyesült Királyságban és az Egyesült Királyság állampolgárainak az Európai Unióban viszonossági alapon járó jogokról.

Mindkét oldalon szilárd az elhatározás, hogy az állampolgáraink érdekeit helyezzük előtérbe. Igaz ez az országaink és a kontinensünk biztonságára is. Az életmódunkat érő közös fenyegetések fényében az Egyesült Királyság mindig kiveszi majd a részét állampolgáraink biztonságának garantálásából. A tárgyalásoknak ezért azzal az ambícióval és elhatározással kezdünk neki, hogy az Egyesült Királyság, Magyarország és az Európai Unió többi részének polgárai és vállalkozásai minél hamarabb a lehető legnagyobb bizonyosságot élvezhessék.

Azon leszünk, hogy a tárgyalások kölcsönösen előnyösen végződjenek, megvédve kapcsolatainkat a kontinensen lévő barátainkkal és szövetségeseinkkel. Mert az Egyesült Királyság nem visszalép az Európában vállalt szerepétől, hanem erősíti azt.

A szerző az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséért felelős miniszter

Hirdetés

Kiemelt

Mai napig tartó szeretetáradat

A Vasas azzal a Beitar Jerusalemmel küzd meg az EL-selejtező 1. körében, amelynek 1994-től 1999-ig a legnagyobb sztárja egy magyar, Sallói István volt.

Poszt-trauma

A Facebook a templomok helyére lépne

Meg van a recept. Liberáliséknál széles lehet a mosoly...

A gyerek a hibás

A Népszava szerint a gyerek csökkenti az életszínvonalat.

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!