2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/baloldali-populista-onbojkott-454723/

Baloldali populista önbojkott

Felettébb különös, hogy a szocialisták már akkor bojkottálták saját népszavazási kezdeményezésüket, amikor még be sem adták a Nemzeti Választási Irodánál. Bármilyen meredeknek tűnik ugyanis, mégis ez történt, amikor Nyakó István egykori országgyűlési képviselőtársukat, félnyugállományban lévő politikusukat küldték egy szem magában az Alkotmány utcai hivatalba, hogy elsőként adja le a beadványukat.

Nem kellett nagy képzelőerő ahhoz, hogy számítani lehessen rá: mások is kísérletezhetnek. Nem lett volna tehát életszerűtlen, ha már hajnalban odamegy az MSZP-s delikvens, hogy még véletlenül se előzhessék meg. Ha pedig már megesett a malőr, és az illető kénytelen volt szembesülni azzal, hogy valakik még korábban keltek, és már előtte állnak, riadóztathatta volna elv- és párttársait, siessenek a segítségére, és kellő számban próbálják ellensúlyozni a kopaszokként aposztrofált ott-tartózkodókat, akik rizikóssá tették számára a blokkoló elsőként való aktiválását. Ha odasietett volna a délelőtti órákban pár szocialista parlamenti képviselő, az megnövelte volna az utódpárt esélyeit. Mibe került volna, ha – akárcsak az ellenérdekelt személyek – mindegyik felszerelkezik egy-egy irománnyal, hogy jogszerű legyen a jelenlétük az NVI előterében?

Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog védi, tehát egyetlen ujjal sem érhettek volna hozzájuk a nagydarab férfiak, különben a törvény szigorával kellett volna számolniuk. (Fontos hangsúlyozni: senki nem nyúlt egy ujjal Nyakóhoz sem – még ő sem állította ezt.) Felfoghatatlan, miért szállt inába a bátorsága a komplett MSZP-frakciónak. Újabb érthetetlen momentum: miért nem eleve parlamenti honatyákkal adatták be a népszavazás iránti igényüket, ha egyszer ez lett volna a bombabiztos megoldás?

Ha már itt tartunk: miért lett volna feltétlenül jogszerű, ha az összegyűlt férfiakat megelőzi Nyakó István vagy bárki más? Koncert-, illetve meccsjegyvásárlás esetében bevett szokás, hogy valakik foglalják a helyet másoknak, netán előző nap késő estétől.

De miről is beszélünk, amikor a szocialisták nem voltak hajlandók részt venni még azon a parlamenti egyeztetésen sem, amelyen rajtuk kívül minden frakció képviseltette magát, és éppen a népszavazási törvény jobbá tételére irányult. Jelenlétük annál is indokoltabb lett volna, mert a mostani lehetetlen szabályozást éppen ők hozták a több mint kétharmados Horn-kormány idején. Napnál világosabban árulták el freudi elszólásként: ők a jelenlegi zavaros helyzet fenntartásában érdekeltek – csak hogy sajnálatot csiholjanak ki maguk iránt. Ez pedig felveti annak megalapozott gyanúját, hogy a mártírkodás volt a valódi céljuk, és eszük ágában sem volt elsőként beadni a kérelmüket. Hát hogy is állt volna ez érdekükben, amikor egyetlen referendumkezdeményezéshez sem tudták összegyűjteni emberemlékezet óta a megfelelő számú támogató aláírást? Négy alkalom, nekirugaszkodás sem volt elegendő számukra, hogy véghezvigyék azt a bravúrt, ami másoknak egyszerű bázismozgósítási ujjgyakorlat.
Így válhat önveszélyessé a kimódolt populista mártírkodás.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!