2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/a-nemetek-strategiai-valtast-varnak-a-kancellarjuktol-464206/

A németek stratégiai váltást várnak a kancellárjuktól

Először a német történelemben a három tartományi választást meghatározta a német kormány menekültpolitikája. A választások eredménye alapvetően befolyásolja Merkel kancellár pozícióit Németországon belül, Németország Európa-politikáján belül, és saját pártján belül. Baden-Württembergben a választások hatására elkezdődtek a koalíciós tárgyalások a Zöldek és a CDU között.

Gyakorlatilag, bár a CDU ragaszkodott ahhoz, hogy vesztes pozíciója ellenére ő adja a tartomány miniszterelnökét, már most tisztán látszik, hogy a győztes Zöldektől és a népszerűségi csúcsán lévő tartományi miniszterelnöktől, Winfried Kretschmanntól a kormányalakítás lehetőségét elvenni nem lehet. A választási harcban a Zöldek kiálltak Merkel mellett, és Kretschmann felvállalta, hogy a migránskérdésben mellette foglal állást. „Mindennap fohászkodom, hogy a kancellár egészséges maradjon.”

A CDU tartományi miniszterelnök-jelöltje, Guido Wolf többször elhatárolódott a kancellártól, és ez számára választási vereséget jelentett. Az emberek a történelemben mindenütt az árulást szeretik, de az árulókat nem. A lakosság véleménye az, hogy Baden-Württemberg megtelt, nincs szükség újabb több tízezer bevándorló elhelyezésére. A migránsokkal ugyanis mindenütt nőtt a bűnözés, párhuzamos struktúrák alakultak ki, és az iszlám mint vallás nem illeszkedik az európai kultúrához.

Mind Baden-Württembergben, mind Rajna-Pfalzban a tartományi parlamenti pártok több rendőrt és nagyobb biztonságot ígértek. Rajna-Pfalzban, ahol a világ egyik legnagyobb konszernje, a BASF található, és a tartomány három országgal, Belgiummal, Franciaországgal és Luxemburggal határos, és e tartományból származik a korábbi kancellár, Helmut Kohl is, a CDU – hasonlóan Baden-Württemberghez – súlyos vereséget szenvedett. Merkel úgy fogalmazott, hogy a CDU ott szenvedett vereséget, ahol a pártvezetés eltávolodott a berlini politika fő irányától.

A valóság azonban az, hogy a tartományok szintjén, ahol napi problémát jelentenek a migránsok, a merkeli politika követése lehetetlennek bizonyult. A három tartományból a meghatározó Baden-Württembergben 7,7 millió ember mehetett el voksolni. A szupervasárnap kulcskérdése így Baden-Württemberg lett. Először a német történelemben első helyre került a Kretschmann vezette Zöldek, és először a történelemben a tartományi választásokon második helyre került a CDU. Baden-Württemberg a német ipar egyik központja (Mercedes), a munkanélküliség még német szinten is alacsony, 4 százalék, a zöld miniszterelnök-jelölt, Kretschmann 67 éves, karizmatikus, a felmérések szerint a lakosság többsége őt támogatta.

A második választás Rajna-Pfalzban volt, ahol 3,1 millió ember mehetett el voksolni, a mostani választásokon néhány tized százalékkal előretört az SPD és teret vesztett a CDU. A munkanélküliség viszonylag alacsony, 5,2 százalékos. Szász-Anhaltban közel 25 százalékot ért el a nyíltan bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD), a tartományban 11 százalékos a munkanélküliség, és a lakosság 76 százaléka van a migránsok betelepítése ellen. A kormányzó CDU mindhárom tartományban visszaesett, Baden-Württembergben közel 12 százalékkal; a szociáldemokraták itt, illetve Szász-Anhaltban több mint 10 százalékot veszítettek, a Zöldek Baden-Württembergben növelték szavazataik számát, a másik két tartományban visszaestek.

A részvétel mindhárom tartományban rendkívül magas volt. A kommunista utódpárt, a Die Linke továbbra is csak keletnémet területen tudott bekerülni a parlamentbe, egy nappal a választások után pedig Szász-Anhaltban le is mondott a párt tartományi vezetője, csakúgy mint az SPD-é. A felmérések szerint a németek kétharmada nem hisz a török ígéretekben, és kétkedve várja a március 17–18-i EU-csúcs eredményeit. A választások hatására Merkel mozgástere tovább csökkent, a német lakosság döntő része stratégiai váltást vár a kancellártól.

Közben a bajor miniszterelnök, Horst See­­hofer nyíltan bejelentette, hogy az idő Münchent, és nem Berlint igazolta. Wolfgang Bosbach, Németország egyik legismertebb politikusa lemondott az Alkotmányvédelmi Bizottság elnöki posztjáról a német parlamentben, a Bundestagban, mert lehetetlennek tartja a merkeli menekültpolitika támogatását. A három tartomány választásai igazolták, hogy az AfD országos erővé nőtte ki magát, a tizenhat tartományból már nyolcban bent van a törvényhozásban, és kijelenthető, hogy 25 évvel a német egység után nem következett be a volt keleti tartomány, az NDK remélt integrációja.

(A szerző biztonságpolitikai szakértő)

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel még nem döntötte el, hogy újraindul-e 2017-ben

A német választók mintegy fele ellenzi, hogy Merkel ismét kancellár legyen.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!