2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/velemeny/4-es-metrotol-felcsuti-kisvasutig-2249905/

A 4-es metrótól a felcsúti kisvasútig

Ingeborg Grässle évekig padtársam volt az Európai Parlament plenáris ülésein. Akkoriban ő a néppárt költségvetési ellenőrzési, én pedig a költségvetési munkacsoportjának vezetője voltam. Csöndes, de ha kellett, kőkemény, határozott embernek ismertem. Az a típus, aki, ha az igazáról meg van győződve, a falnak is nekimegy, s nincs tekintettel semmiféle mellékkörülményre.

Hiba volt megpróbálni lebeszélni arról, hogy a választások előtt idejöjjön egyfajta ellenőrzésre. Nem is lehetett eltántorítani. Bár nehezményezte a lebeszélő akciót, a látogatás során csak a tényekre figyelt. Sőt végül, szinte önnön természetét meghazudtolva, önkritikusan elismerte, hogy nem kellett volna a választások előtt jönnie, túl paprikás a légkör. Az általa vezetett delegáció a fejlesztési pénzek felhasználásának jogszerűségét vizsgálta, amihez én azért hozzáteszem, a célszerűségét is.

Hiszen amikor delegációvezetőként a látogatás befejeztével megállapította, hogy hazánkban érezhető a gazdasági fejlődés és az életminőség javulása, akkor ezzel az ­uniós források célszerű felhasználásáról beszélt. Annak idején a költségvetési és a régiófejlesztési bizottság tagjaként a Gyurcsány-kormányt arra biztattam, hogy az unióból érkező összegeket termelőberuházásokra fordítsák. Falra hányt borsó volt minden szó. Fontosak a játszóterek, a városi rekonstrukciók, de a tartós növekedési pályát ezek nem szolgálják. Ma az európai források hatvan százalékát a fejlesztések teszik ki.

Az itthon már rég hitelét veszített ellenzék a Grässle-látogatás tényét is sikernek tekintette. Azt remélte, hogy annak következtetései felhasználhatók lesznek a választási küzdelemben. Úgy tűnik, hogy ez a várakozásuk teljesül, csak épp nem az ő javukat szolgálja. Hiszen a 4-es metró a probléma, mégpedig olyan súlyos, hogy akár a teljes összeget vissza kell fizetnünk, köszönhetően a 2010 előtti kormányzásnak. Háromszázmilliárd forint nem kis pénz. Esetleges elveszítését az MSZP kormányzásának köszönhetjük, aminek a felelőssége alól Gyurcsány Ferenc azzal, hogy új pártot alapított, nem vonhatja ki magát. A börtönhöz nem a felcsúti kisvasút, hanem a 4-es metró visz közelebb. Ezt a felelősséget elsősorban majd tavasszal, az urnáknál kell viselniük. Nem biztos, hogy lesz jogi felelősségre vonásra is mód, hiszen a hozzá nem értés nem büntethető. De a kormányrúdtól mindenképp tartsuk távol őket.

A szerző volt európai parlamenti képviselő

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!