2017. november 21., kedd, Olivér napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/visszaadtak-az-egiek-2440372/

Most visszaadták az égiek

Női váltónk olimpiai kvótát érő helyre küzdötte fel magát a sanghaji világkupán
A szöuli világkupa még előttünk van, és a Sanghajban zajló vk-n sem jutottunk el még az elődöntőkig sem, de meglehet, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs sorozatában a tegnapi nap volt a döntő. Az mindenesetre egészen biztos: válogatottunk Kínában hatalmas lépést tett afelé, hogy a maximális létszámmal, tíz fővel, vagyis mindkét váltóval ott lehessen a feb­ruári phjongcshangi téli olimpián.

„Olyan váltófelállásban mentünk, amit ebben az évben még nem lehetett látni tőlünk, mert Berni a csütörtöki esése közben kicsavarta a lábfejét” – tudtuk meg utóbb Kónya Zsófiától, de az ijesztő felvezetés után a nap végére hatalmas kövek gördülhettek le a szívekről. Bár a csapat legrutinosabb tagja, Heidum Bernadett kiesett, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség honlapján mi is láthattuk, hogy a női váltók harmadik előfutamában a Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára, Kónya Zsófia összetételű négyes fogatunk a világranglista-vezető dél-koreaiak mögött a második helyen végezve bejutott az elődöntőbe, a franciákat pedig kizárták.

Ennél jobb végkimenetelt el sem képzelhettünk, hiszen nagy kvalifikációs ellenfelünket így a mezőny végére sorolják, és csak minimális pontszámot kap. A honlapról azonban csak az derült ki, hogy a 27 körös verseny 24. köréig a mieink álltak a második helyen, amikor a franciák előztek, de váltónknak a 25. kör teljesítése kétszer annyi időbe telt, mint addig, vagyis „valami” történt a pályán.

Fotó: MTI

Kónya Zsófia és Jászapáti Petra között tökéletes az összhang

„A francia lány úgy előzte meg Petrát, hogy nekiment” – árulta el Kónya, s ugyan az már biztos, hogy a kvalifikációs rangsorban eddig a kilencedik helyen álló váltónk a sanghaji világkupa után ott lesz az első nyolc között – annyian szereznek kvótát –, a szegedi gyorskorcsolyázó óvatosságra int: „Még a jövő heti világkupa is nagyon fontos, mert a négy eredmény közül a legrosszabb nem számít majd bele az összetettbe.”

Ezzel együtt Szöulban már a ­mieink lesznek helyzeti előnyben, és persze még Sanghajban sincs vége a versenynek. Minél előrébb végez a váltónk, annál nagyobb előnnyel mehet a záró állomásra. S ne feledjük, a lányok idén ezüstérmesek voltak a vb-n.

„Nem tudom, mi lesz az elődöntőben, de szerintem bármi megtörténhet – jegyezte meg érdeklődésünkre Bácskai Sára. – Én egyébként nem láttam, hogy Petra miért esett el, és akkor eszembe sem jutott, hogy a fran­ciákat kizárhatják. De úgy érzem, hogy most velünk voltak az égiek, és visszakaptuk azt, amit elvettek tőlünk az európai világkupák során.”

A rotterdami vb-n bronzérmes férfiváltónk Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Varnyú Alex összeállításban futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe, ezzel már megerősítette a kvótát érő helyezését, az egyéni számokban 1000 méteren a Liu fivérek, a nőknél pedig Keszler és Bácskai negyeddöntős lett – nem volt rossz napunk tegnap Sanghajban. A hét vége pedig még jobb lehet.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!