2017. november 18., szombat, Jenő napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/visegradi-tervek-uj-palyan-magyar-hoki-2100973/

Visegrádi tervek: új pályán a magyar hoki

Az első hazai tétmérkőzéssel, a Visegrád Kupában játszott MAC–Nové Zámky (Érsekújvár) találkozóval (2-1-re a vendégek nyertek) tegnap hivatalosan is megkezdődött a 2017–18-as magyar jégkorongidény.

Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, mi fán terem az erősen áthallásos Visegrád Kupa elnevezés. Nos, négy-négy magyar (Fehérvár, DVTK, MAC, UTE) és szlovák (az egyszerűség kedvéért magyar nevükön: Nyitra, Poprád, Zsolna, Érsekújvár) csapat alkotja a mezőnyt; az „alapszakasz” négy fordulójában mindegyik magyar együttes játszik mindegyik szlovákkal, és fordítva, majd az így kialakuló sorrend szerint következik a „rájátszás”, egyenes kiesés, oda-visszavágós rendszerben.

Gondolhatnánk, az úgyis elengedhetetlen felkészülésnek adtak hivatalos keretet, ügyesen nevet is adva az újszülöttnek – de ennél azért többről van szó. Először is, nem másodosztályú szlovák klubok közösködnek a mieinkkel, mind a négy felvidéki csapat az első osztályban szerepel. Másodszor, csak az alapszakasz tekinthető előszezonnak, hiszen a negyeddöntőket októberben, az elődöntőket novemberben, a döntőt pedig januárban játsszák.

A Visegrád Kupa egyfajta kísérleti sorozat – a még szorosabb együttműködés reményében. Egri István, a DVTK elnöke már márciusban, a magyar központú bajnokság, akkori nevén a Mol-liga megnyerése után elmondta lapunknak, letettek arról, hogy az osztrák ligába nyerjenek bebocsátást, középtávon reálisnak tartja közös magyar–lengyel–szlovák bajnokság beindítását. Ennek a törekvésnek a hírnöke a Visegrád Kupa.

A terv több szempontból is reális. A városok között nem leküzdhetetlen a távolság – semmi esetre sem nagyobb, mint magyar–osztrák viszonylatban –, s a három országban a hoki színvonala is hasonló. A szlovákok tíz, de még öt éve sem akartak hallani a közösködésről, de ma már ők hangoztatják, hogy a magyarok és a lengyelek utolérték, vagy legalábbis néhány éven belül utolérhetik őket, már nem álmodoznak vb-aranyról, de már negyeddöntőbe jutásról se nagyon, örülnek, ha bennmaradnak az elitben.

A lehetőség adott. A magyar hoki bizonyíthatja, hogy a Mol után is van élet, s nem is feltétlenül a helyébe lépő Erste-liga a végállomás.

Hirdetés

Kiemelt

Poirot új bajusza

A Gyilkosság az Orient expresszen a brit krimiírónő talán leghíresebb műve, Hercule Poirot pedig már nem egyszerűen fiktív figura, hanem nyomozói archetípussá vált.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!