2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/veret-adja-az-uszosportert-2448901/

Vérét adja az úszósportért

Wladár Sándor hat hét alatt reformfolyamatot indított el a szövetség berkeiben
Wladár Sándort szeptember 24-én választották meg a Magyar Úszószövetség 22. elnökének. (A moszkvai olimpia 200 méteres hátúszószáma bajnokának az elmúlt 110 évben olyan elődei voltak, mint Brüll Alfréd, ifj. Horthy Miklós, Csont Ferenc, Hargitay András, Zemplényi György vagy éppen Gyárfás Tamás.) Az eltelt bő hat hétben Wladár alapvető szerkezeti reformokba kezdett, s hamarosan elindítja válogatottunkat is elnöki időszaka első kontinentális viadalára, a december 13–17. között esedékes koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságra.

– Két hete olyan híreket közölt a sajtó, hogy elődjével, Bienerth Gusztávval még mindig nem sikerült lebonyolítania az átadás-átvételt, és nem az ön hibájából. Időközben előkerült a korábbi MÚSZ-elnök?
– Persze, múlt szerdán megkezdtük a folyamatot, hiszen ez nem egy ötperces, protokolláris aktus, rengeteg iratot, szerződést kell átnéznünk. Bienerth úr roppant konstruktív partner, korrekt légkörben dolgozunk együtt.

– Mit szól a szombaton befejeződött rövid pályás országos bajnoksághoz?
– Le a kalappal azok előtt, akik rajthoz álltak a százhalombattai viadalon, de a szakvezetés természetesen azoknak az úszóknak is adott versenyengedélyt, akik a pénzkereset reményében a pekingi világkupát választották. Ha klubjuk úgy látta jónak, hogy lemond a bajnokságon szerezhető pontokról – ami a központi támogatás alapja –, akkor ebbe nincs beleszólásunk.

– Harminchárom tagú mamutcsapatunk indul a koppenhágai rövid pályás Eb-n, amelyből azonban hiányzik a jelenlegi legesélyesebb férfi versenyzőnk, Milák Kristóf, no meg a szintén éremesélyes Késely Ajna. Legutóbb megnyertük az éremversenyt, most mire számít?
– Nem számítok kiemelkedő szereplésre, de sok olyan fiatalunk van, akik letehetik és le is fogják tenni a névjegyüket. És persze indul Hosszú Katinka is, aki mindig aranyesélyes, akárhány számban is indul. Milák és Késely rengeteget versenyzett idén, rájuk fér egy kis pihenő. Válogatottunk erősítése érdekében szeretnénk honosítani a remek zentai mellúszót, Szilágyi Csabát, aki egyelőre még szerb színekben versenyez – úgy tudom, erősen fontolgatja a váltást.

Fotó: Havran Zoltán

Az elnök sokat vár a fiataloktól a koppenhágai Eb-n

– Hogyan halad a szövetség tervezett átalakulása?
– Tizennyolc bizottságunk volt, ezekből csak a legszükségesebbeket tartjuk meg, s a szövetség irodáját is karcsúsítjuk. Hat olyan alkalmazottól váltunk meg, akiknek a munkájára – megítélésem szerint – nincs szükség, s új munkaköri leírásokat is készítettünk. A múltban sok vád érte a MÚSZ-t, hogy költséges vízfej a magyar úszósport testén, a mostani intézkedésekkel éves szinten 40 millió forintot takarítunk meg. Ugyanakkor nemcsak karcsúsítunk, hanem igaz­ságosabbá is tesszük a vízfelületi támogatási rendszert. Huszonhét egyesület részesül ennek az áldásaiból, s így talán versenyképesek leszünk a tao hasznát élvező vízilabdázókkal. Ezenfelül nyolcmillió forint értékben Arena vásár­lási utalványokat juttatunk a kluboknak.

– Négy éve indult el a Jövő bajnokai program, nem is sikertelenül. A minap a Tüske-uszodában rendeztek egy monstre versenyt a mozgalom résztvevőinek. Hogyan tovább?
– Véradással kötöttük egybe a viadalt, jómagam és szövetségünk főtitkára, Batházi Tamás is adtunk vért, az apparátus tagjai kötelességüknek érezték az adakozásnak ezt a formáját. A Jövő bajnokai program sikeres volt – például az idei győri EYOF-on számos győzelmet arató csapatunk tagjai is itt tűntek fel –, de megújulásra is szorul. Az elkövetkezendő időben ezen dolgozunk, igazságosabbá akarjuk tenni a meghívás kritériumait. De az igazságosság erősítése szövetségünk tevékenységét általában is kell, hogy jellemezze.

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!