2017. október 24., kedd, Salamon napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/variaciok-egy-temara-mi-lesz-kapitanyokkal-2333089/

Variációk egy témára: mi lesz a kapitányokkal?

A kudarc után Ausztriában nem hosszabbítanak a korábban sikert sikerre halmozó Marcel Kollerrel
A 2018-as labdarúgó vb-selejtezőn elvérzett országok a jól bevált recept szerint döntöttek. Menesztették a kapitányt, persze volt, ahol nem volt szükség erre: Chilében Juan Antonio Pizzi önként lemondott. A cseh Karel Jarolím helyzete irigylésre méltó. Talán Bernd Storck is cserélne vele. A sikertelen válogatottak kudarckezelési stratégiái között szemezgettünk.

A 2018-as világbajnokság résztvevői kapcsán lehet némi hiányérzetünk. A kétezres évek eddigi összes Európa-bajnokságán induló Csehország, a háromszoros vb-ezüstérmes Hollandia, a nyolcvanas-kilencvenes években elsősorban klubszinten erős Románia és az 1986 óta minden vb-n induló Egyesült Államok is lemaradt a jövő nyári oroszországi tornáról.

A csehek a kvalifikációs időszak alatt váltottak, de nem a válogatott sikertelensége miatt. A Pavel Vrba szerződésében szerepelt kivásárlási árat kifizette az orosz bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskala. A kapitányt nem tartották vissza a főnökei, elengedték Dagesztánba (ahol azóta megbukott…), az utódjának a szintén nem fiatal honfitársát, a 60 éves Karel Jarolímet nevezték ki, akit klubjától, a Mladá Boleslavtól kellett elcsábítani. Jarolím jött, és a németek, valamint az északírek mögé, a harmadik helyre kormányozta a csapatot. Csehországban nem követelik a lemondását, a Nedved, Koller, Rosicky, Baros, Smícer fémjelezte sikergeneráció után türelmesek a kapitánnyal.

Hollandiában más a képlet. A selejtezősorozatot két kapitánnyal futballozta végig a válogatott. A korábbi Bajnokok Ligája-győztes védőt, Danny Blindet elég hamar, a Bulgária ellen elszenvedett 2-0-s vereség után menesztették. Utóda, a harmadik szövetségi kapitányi ciklusát teljesítő Dick Advocaat sem tudott csodát tenni. Hollandia kiesett, meglepő lenne, ha a Zenit Szentpétervárral 2008-ban UEFA-kupát nyert szakembert nem küldenék el. A sorozat végén, a svédek elleni két gólja után lemondta a válogatottságot Arjen Robben. A Bayern München kétes megítélésű szélsője is tagja volt a 2010-es vb-ezüstérmes csapatnak.

Fotó: Reuters

A fehér mezes osztrákok a selejtezőben is elbuktak

Hatéves munkakapcsolatnak vetett véget az Osztrák Labdarúgó-szövetség. A „sógorok” nem hosszabbítják meg a korábban sikert sikerre halmozó svájci edző, Marcel Koller szerződését. A zömében honosított balkáni játékosokat foglalkoztató szakember volt az első osztrák kapitány, aki kivezette a csapatot az Eb-re (2016), egy évvel korábban a FIFA-világranglistán az első tízbe kormányozta a válogatottat. A vb-kvalifikáció nem sikerült: a selejtezőcsoportjában csak a negyedik helyet csípte meg Ausztria, Kollernek mennie kellett.

A már a kinevezése óta folyamatosan bírált, korábban kokainbotrányba keveredett német, Christoph Daum nem töltötte ki az idejét a román válogatott élén. Daum 2016 júliusában állt munkába, két győzelem, három-három döntetlen és vereség volt a mérlege, szeptemberben a Montenegró elleni 1-0-s vereség után menesztették. Az addigra kilátástalan helyzetben vergődő románok nem tudtak javítani, csak negyedikek lettek a csoportban.

A skótok a végén változtattak: közös megegyezéssel távozott a legendás, Gordon Strachan, aki nem tudta teljesíteni a küldetést, még a pótselejtezőt érő helyről is lemaradt a csapata.

Sikeres volt a horvát kapitánycsere. Ante Cacicot a sorsdöntő, ukránok elleni meccs előtt rúgták ki. A vészmegoldás kiválóan helytállt, Zlatko Dalic irányításával 2-0-ra nyertek a horvátok Kijevben, és várhatják a pótselejtező jövő keddi sorsolását.

Amerikában mást várnak: Bruce Arena lemondását. A szövetségi kapitány még nem tette meg ezt a gesztust, de ha ő nem teszi, elkergeti a népharag. Az Egyesült Államok szégyenszemre kikapott Trinidad és Tobago válogatottjától 2-1-re, így lemarad a világbajnokságról, ami legutóbb 1986-ban esett meg. Arena egyelőre kivár, valami azt súgja, jelentős összeggel gazdagodik, ha a főnökei rúgják ki. Chilében Juan Antonio Pizzi úriemberként viselkedett, magára vállalta a kudarcot. A Copa América-győztes válogatott kapitánya nem tudta kivinni Chilét a vb-re. Pizzi lemondott a posztjáról. Így megy ez Dél-Amerikában.

Hirdetés

Kiemelt

Ünnep, idézőjel nélkül

Olyan nap volt ez a mostani október 23-a, amilyennek lennie kellett. Benne volt minden, ami tükrözi, visszaadja a mai helyzetet.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!