2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/ut-megbekeles-fele-2661094/

Út a megbékélés felé

Észak-koreai sportolók is indulnak Phjongcshangban

Tegnap a több mint két év szünet után tárgyalóasztalhoz ülő Koreai Köztársaság és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, avagy Észak- és Dél-Korea megállapodott egymással abban, hogy az északi sportolók is indulnak a február 9–25. között rendezendő phjongcshan­gi téli olimpián.

Amikor a KNDK szeptember elején kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, 2006 óta a hatodikat, és állítása szerint az atombombánál is pusztítóbb hidrogénbombát tesztelt sikeresen, még fagyosabbá vált az 1950–53-as háború óta csak fegyverszünetet – békét nem – kötött két ország viszonya, és ez aggodalommal tölthette el az olimpiai mozgalmat is. Phjongcshang csupán nyolcvan kilométerre található az országhatárnak számító demilitarizált zónától, s ugyan Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a játékok biztonságát a feszült koreai helyzet nem veszélyezteti, ez azért senkinek sem lehetett igazán megnyugtató.

Fotó: Reuters

A téli olimpián találkozhatnak a „szomszédok”

A phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsong Un azonban újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt venne az olimpián. Amiről addig nem esett szó Észak-Korea részéről. Az 1988-as, szöuli olimpián az északi sportolók nem indultak, de később javult a helyzet, a 2000-es sydney-i és a 2004-es athéni nyári, majd a 2006-os torinói téli olimpia megnyitóünnepségén a két ország közös zászló alatt vonult fel. Ezt a lobogót – amely a teljes Koreai-félsziget kék sziluettjét ábrázolja fehér háttérrel – először 1991-ben láthattuk, amikor a két ország kivételesen egyesített csapattal indult a Japánban rendezett asztalitenisz-vb-n. Csibában az együttműködés olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy a női csapat, amelyben két észak- és két dél-koreai versenyző szerepelt, világbajnok lett. Voltak tervek arra nézve is, hogy a 2008-as pekingi olimpián a két ország közös csapatot indít, ám ezek kútba estek.

Meg kell említeni, hogy 2014-ben Dél-Koreában, Incshonban rendezték az Ázsiai Játékokat, amelyen a KNDK 150 versenyzővel vett részt, s 11 aranyat, 11 ezüstöt és 14 bronzot szerezve a hetedik legeredményesebb ország lett. Phjongcshangban még pontszerző helyezésben sem bízhat, de részvétele túlmutat a sporton. A felek tegnap arról is megállapodtak, hogy katonai tárgyalásokat kezdenek a feszültségek csökkentéséről.

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!