2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/unokaink-emlegetni-fogjak-1953391/

Unokáink is emlegetni fogják

Péntek este Budapestre figyelt a világ, megnyitották a FINA-világbajnokságot
Időre elkészült a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda felújítása, a vízilabdázók Mekkája, a Dagály területén a betarthatatlanul rövidnek vélt határidő előtt 40 nappal (!) befejeződött a világ egyik legnagyobb és legszebb fedett uszodája, a Duna Aréna építése, beköltöztek a szinkronúszók a városligeti Műjégpályára, készen áll a Füredi-öbölben kialakított nyílt vízi terület, s pár nap múlva a Batthyány téri szupertoronyugró-állványt is birtokba veszik a sportág fenegyerekei: minden és mindenki készen állt a 17. FINA-világbajnokság nyitányára.

Magyarország történetének legnagyobb, legjelentősebb, már-már olimpiai dimenziójú sporteseményéhez természetesen méltó megnyitó dukál; ami azt illeti, a Duna vizén – történelmi reminiszcenciák alapján majdnem azt írtuk, a Duna jegén – felállított úszó színpad, háttérben a földkerekség egyik legszebb városának kulisszáival, a Várral, a Citadellával, a Mátyás-templommal, a Duna-hidakkal, Buda felől nézve pedig a szállodasorral pazar megnyitót ígért, ha úgy tetszik, lenyűgöző országimázst, hiszen a műsort gyakorlatilag az egész világon láthatták a tévénézők.

Apropó, televízió! Az MTVA alaposan kitett magáért: a már délután elkezdődött műsorfolyam két vezetője, a Citadellán (!) kialakított stúdióban, az olimpiai bajnok Czene Attila szakkommentátor értő megjegyzéseitől kísért Petrovics-Mérei Andrea és a Lánchíd pesti hídfőjétől gyakorta bejelentkező Berkesi Judit órákon keresztül sikerrel tartotta ébren a nézők érdeklődését. Ebben segítségükre voltak a meginterjúvolt versenyzők, például a műugró Kormos Villő vagy a múlt legendás úszói, vízilabdázói.

Látványos Duna-parti koreográfiával vette kezdetét a magyarországi vizes ünnep

A biztonsági készültség a kor – sajnálatos – követelményeinek megfele­lően roppant erős volt, már a Deák tértől közeledő érdeklődők is felfigyelhettek a megannyi rendőrre, a Hotel Intercontinental előtt pedig már párosával járőröző, géppisztolyos, MP-s karszalagot és golyóálló mellényt, valamint terepszínű egyenruhát viselő katonai rendőrök bukkantak fel. Hiába, a londoni, brüsszeli és párizsi öngyilkos merényletek átírták a nagy sportesemények rendezési forgatókönyvét…

Az ünnepség közvetlen helyszínére, a lelátókra és a díszpáholyba csak fémdetektoros kapukon keresztül lehetett bejutni, az apró kellemetlenséget azonban ellensúlyozta a személyzet udvarias, figyelmes modora; úgy tűnt, senkiben sem merült fel, hogy fölösleges lenne az elővigyázatosság, az érkezők mormogás nélkül kooperáltak a rendfenntartókkal.

Az időjárás kellemesebb nem is lehetett volna; nyoma sem volt a korábbi napok elviselhetetlen, trópusi hőségének, ugyanakkor a csütörtöki viharos szél is elült, tiszta volt az égbolt, nem fenyegetett eső, mintha odafent is úgy gondolták volna, egy ilyen ünnepi estét nem lenne ildomos holmi zivatarral tönkretenni.

A világbajnokság dimenzióiról csak annyit: 186 ország több mint 2400 sportolója méri össze tudását bő két héten át a fővárosi és balatonfüredi helyszíneken, s vitatkozni legfeljebb azon lehet, hogy a sportvilág ötödik vagy hatodik legjelentősebb sporteseménye kezdődött meg fővárosunkban, a nyári és téli olimpia, a labdarúgó világ- és Európa-bajnokság után, esetleg az atlétikai világbajnoksággal holtversenyben.

De ezen nem is érdemes polemizálni, nekünk, magyaroknak, e pillanatban nincs fontosabb esemény a vizes vb-nél, nehezen elképzelhető, hogy ezekben a napokban akadna olyan polgára az országnak, aki legalább egyszer ne pillantana bele a vb tévéközvetítésébe, vagy lenne olyan fővárosi lakos, aki ne találkozna valamilyen formában a világbajnoksággal.

Amiről – reményeink szerint – még az unokáinak is mesélni fog.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!