2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/ujra-ezer-szazalekon-2510272/

Újra ezer százalékon

Rövid pályás gyorskorcsolyá­zóinknak alsó hangon is kéthetes beutaló járt volna egy szívszanatóriumba az olimpiai kvalifiká­ciós világkupa-sorozat végjátékában átélt izgalmak után, de már újra jégen vannak. A visszazökkenést persze megkönnyíti, hogy a maximális létszámmal, tíz fővel mehetnek a februári, phjongcshangi téli olimpiára, mindkét váltónk megszerezte a kvótát.

– Sikerült kifújnia magát? – kérdeztük a világkupa-sorozatban két arany- és három ezüstérmet begyűjtő Liu Shaolin Sándort bölcs előrelátással azelőtt, hogy tegnap megkezdődött volna a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) sajtótájékoztatója. Mert az összejövetel után jószerivel már sorszámot kellett volna tépnünk – bizony, a média is felfedezte az olimpiára is éremeséllyel utazó short trackeseket.
– Múlt hétfőn érkeztünk haza Szöulból, és pénteken volt az első jeges edzésünk, kaptunk pár nap pihenőt. Én ki is repültem Angliába a barátnőmhöz, ­Elise-hez (a britek háromszoros világbajnokához, Elise Christie-hez – a szerk.), ott ki tudtam pihenni magam.

Fotó: Mirkó István

Kósa Lajos, a szövetség elnöke gratulál a fiúknak. A kép jobb szélén Liu Shaolin Sándor

– Szöulban hogyan aludt szombatról vasárnapra? Ha a zárónapon a váltóversenyben a kazahok legalább a harmadik helyet megszerzik, akkor ők mehetnek az olimpiára, és ezt a futamot kívülről kellett nézniük.
– Az a helyzet, hogy én elég jól aludtam, számomra még ott volt az ezerméteres verseny, és nagyon bíztam benne, hogy összejön a váltókvóta is. Ki is szurkoltuk. A döntő alatt a többiek fent voltak a lelátón, én azonban nem bírtam ott ülni, lementem a palánk mellé.

– Esetleg oda is szólt a koreaiaknak vagy a hollandoknak, hogy nyomják meg a tempót, és verjék meg a kazahokat?
– Azt azért nem, ilyenkor már nem szokás trécselni, mindenki a saját dolgával van elfoglalva.

– A rémes szombaton Knoch Viktor majdnem bejelentette a visszavonulását. Nem mondták neki, hogy ha az oroszokat nem engedik indulni az olimpián, akkor a világkuparangsor kilencedik helye is kvótát ér?
– Mi mindig abban gondolkoztunk, hogy a saját erőnkből jutunk ki az olimpiára, és azután sem estünk kétségbe, hogy az első két világkupa nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Sajnos aztán a harmadik és a negyedik sem, így nagyon izgalmas lett a vége. Csak nyolcadikok lettünk a világkupában, ám ez nem jelenti azt, hogy Phjong­cshangban is csak nyolcadikok leszünk.

– Hanem?
– Maradjunk annyiban, minél előbb szeretnénk végezni. S persze egyéniben is, éppen ezért törekszünk már újra ezer százalékra az edzéseken.

– Szöulban végül megnyerte az ezer métert, és egyben a táv összetett világkupa-győztese lett. Az alpesi sízőknél a győztesek kristálygömböt kapnak. Short trackben?
– Hát mi nem kapunk, de talán ez az idő is eljön majd valamikor. Egyébként Ádóval (Liu Shaolin öccse, Liu Shaoang – a szerk.) most dobálhatnánk egymásnak a kristálygömböket, mert tavaly ő nyerte ezren az összetett világkupát.

– Hallottam, hogy Szöulban, miután minden jóra fordult, a csapat egy karaokebárban vezette le a feszültséget. Éneklésben ki a legjobb?
– A társaságunkból egyértelműen Elise, aki rappelésben felülmúlhatatlan. Viktor nem énekelt, és Burján Csabi is csak kicsit. Mi Ádóval duettben próbálkoztunk, de be kell vallanom, nekünk ez nem igazán ment….

Jeges centrum épül

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke bejelentette, hogy kedden hirdetnek eredményt a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatára. A tervek szerint 2021-re megvalósuló létesítmény egy nagypályás gyorskorcsolyapálya mellett négy rövid pályásat is magában foglal majd, s mivel együttműködést terveznek a Magyar Curling Szövetséggel, két curlingpálya is helyet kapna a komplexumban.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!