2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/ujpestre-szerzodik-vilag-legjobbja-2332054/

Újpestre szerződik a világ legjobbja

Nemcsak a férfiaknál, a hölgyeknél is a világ legerősebb ligája a magyar
Szombaton megkezdődik a 2017–2018-as női vízilabda országos bajnokság. Ha két hete a férfiak pontvadászatáról azt írtuk, hogy a legnívósabb Európában – s így a világon –, akkor ugyanez most már elmondható a nőkéről is. Hogy ez így alakulhatott, abban egyrészt a Ferencváros bekapcsolódása a „ludas”, másfelől az UVSE ambiciózus csapat­építése.

A bajnok újpestiek eddig sem voltak gyengék, náluk játszott, s játszik most is a magyar válogatott gerince – Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Csabai Dóra, Szűcs Gabriella, Czigány Dóra, Tóth Ildikó –, továbbá a holland sztár Sabrina van der Sloot. A bajnoki aranyérem megszerzése évek óta csukló­gyakorlat számukra, bár a BVSC és a Dunaújváros mindig derekasan igyekezett megnehezíteni Áts Bertalan edző csapatának dolgát.

Nos, Áts hátralépett, a 12 évesek szakvezetőjeként folytatja, felesége, Kisteleki Hanna pedig decemberre kisbabát vár, és Van der Sloot is eligazolt.
Ám nem gyengült a csapat, sőt. Holland helyett holland érkezett, a szintén válogatott Vivian Sevenich. A bombaerősítés azonban a póló Messije – vagy Ronaldója, kinek-kinek ízlése szerint –, a kétszeres olimpiai és világbajnok amerikai Maggie Steffens! A 24 éves kaliforniai hölgyet, a verhetetlen Egyesült Államok csapatkapitányát a nyáron a Margitszigeten is megcsodálhattuk.

Maggie Steffensszel az UVSE BL-győzelemre tör

Fotó: Reuters

Maggie Steffensszel az UVSE BL-győzelemre tör

– Maggie-t már tavaly szerettük volna leszerződtetni, de akkor még nem tudott jönni, be kellett fejeznie az utolsó évét a Stanfordon, a földkerekség hivatalosan is legerősebb egyetemén. Idén nyáron szerencsére Magyarország rendezte a világbajnokságot, házhoz jött az amerikai válogatott, s szakmai igazgatónkkal, Benedek Tiborral elutaztunk Egerbe, ahol Adam Krikorian szövetségi kapitány együttese a mieinkkel együtt edzőtáborozott. Percek alatt sikerült megegyeznünk, az anyagiakról esett a legkevesebb szó – mondta lapunknak Benczur Márton, az újpestiek újdonsült edzője.

Steffensszel az újpestiek kinyilvánított célja a Bajnokok Ligája megnyerése, ebben a címvédő orosz Kirisi, az olajrubelekkel feltőkésített szuperklub lehet a legnagyobb ellenfél. A két csapat már november 4-én, a Komjádi-uszodában összecsap az európai Szuperkupáért, hiszen az UVSE a második számú kontinentális sorozat, a LEN-kupa védője.

Steffensszel a Facebookon cseteltünk – megerősítette, hogy januárban érkezik, de az sem kizárt, hogy már december 22-én a magyar Szuperkupa-meccsen is vízbe száll az UVSE csapatában. „Mostanában Puerto Ricóban vagyok, a Maria hurrikán pusztításának nyomait próbáljuk eltüntetni, és gyűjtést is rendezek édesapám szülőhazájának megsegítésére” – írta a röplabdázóként is roppant ügyes, univerzális, ugyanakkor a társadalmi problémák iránt is fogékony pólós, aki a centerposzttól kezdve szélső, átlövő és hátvédpozícióban is megállja a helyét, de ha kellene, a kapuban is remekelne.

„Múlt nyáron Miskolcon, Egerben és a Margitszigeten is ismerkedtem Magyarország szépségeivel, nagyon várom már az újabb találkozást, nemcsak a csapatommal, hanem azon belül Keszthelyi Rita barátnőmmel, a világ egyik legjobb vízilabdázójával is. És arra is kíváncsi vagyok, milyen a magyar profi bajnokság.” Az utolsó mondat azért érdekes, mert az Egyesült Államokban csak egyetemi bajnokság van, tehát a 2018-as lesz Steffens pályafutásának első profi idénye.

Kemény Dénes, az MVSZ elnöke is kíváncsi arra, hogyan illeszkedik be nálunk Steffens.

– Steffens fantasztikus vízilab­dázó, aki már így is a világ legjobbja, és egy kicsit attól tartok, hogy a földkerekség legerősebb bajnokságában még tovább fejlődik. Igaz, jelenleg a magyar válogatottnak még nem az amerikai a közvetlen riválisa… – mondta a szakember.

 

Klasszisok a Népligetben

A férfi Eurokupában érdekelt mindkét magyar együttes, a Ferencváros és a Miskolc is medencébe ugrik a hét végén a sorozat második selejtezőkörében. A tét a negyeddöntőbe jutás. A borsodiak Aix-en-Provence-ben az olasz Veronával, a helyi klubbal és az orosz Sturmmal mérkőznek meg, a címvédő Fradi a Népligetben a montenegrói Primorac Kotor, a horvát Jadran Split és a spanyol/katalán Mataró csapatát fogadja, ma és holnap 19.30-kor, vasárnap 11.00 órakor játszanak Vámos Mártonék. A két csoportból ketten-ketten jutnak tovább. Ugyanakkor az OSC a BL selejtezőjében az orosz Volgográddal csap össze, holnap odakint, szerdán 17.00 órakor az újbudai Nyéki Imre Uszodában.

 

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!